BRUXELLES - Europska komisija predložila je u petak zemljama članicama da usvoje kodeks ponašanja u istraživanju nanoznanosti i nanotehnologije, u vezi s kojima ne postoji dovoljno informacija o učincima na ljudsko zdravlje, okoliš ili u vezi s nekim etičkim pitanjima.

- Postoji nedostatak znanja u vezi s učincima koje te tehnologije mogu imati na ljudsko zdravlje, okoliš, kao i na pitanja koja se odnose na etiku ili na poštivanje temeljnih prava, ističe Komisija u svom priopćenju.

- Europa je predvodnik u nanoznanosti i nanotehnologiji, znanstvenom području koje je u punom zamahu i koje bi moglo imati velike pozitivne učine u ekonomskom, socijalnom ili ekološkom smislu, dodaje Komisija.

Komisija stoga predlaže kodeks ponašanja koji bi se trebao primjenjivati u tom području, a koji se temelji na sedam načela.

- Naša snaga djelomično leži i u pozornosti koju pridajemo odgovornom razvoju i uporabi tih tehnologija. Kodeks ponašanja je instrument koji je izradila Komisija nakon javne rasprave i on će omogućiti da se na legitimnu zabrinutost koju nanotehnologije mogu izazvati lakše odgovori, izjavio je povjerenik za istraživanje i razvoj Janez Potočnik.

Prema prijedlogu kodeksa razvoj i uporaba nanotehnologija moraju biti razumljivi široj javnosti, poštovati ljudska prava. Pri primjeni tehnologija mora se voditi interesima društva i pojedinaca. Zahtjevi su i da te tehnologije budu sigurne, poštuju etička načela i da pridonose održivom razvoju.