ZADAR - Počelo višednevno obilježavanje 15. obljetnice vojno redarstvene akcije Maslenica. Položeni su vijenci na spomenik poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću i Islamu Latinskom, u Podpragu u crkvi sv. Franje na Velebitu služena je misa, a u Marunama je se blagoslovljena kapelica. Večeras će biti otvorena izložba fotografija "Maslenica 93." u hotelu "Alan" u Starigradu.

U ponedjeljak, 21. siječnja na zadarskom Sveučilištu bit će organiziran stručni skup o toj vojno-redarstvenoj operaciji.

- U posljednjih nekoliko godina bilo je neprimjerenih izjava s državnog vrha, osporavanja rezultata akcije "Maslenica" i gotovo da se govorilo o neuspjeloj operaciji i jednoj avanturi. Mi najbolje znamo da to nije bila neuspjela akcija i da nije bila avantura. Licitiralo se i s bojem od 200 poginulih, pojasnio je najavljujući program obilježavanja akcije Maslenica razloge održavanja stručnog skupa jedan od organizatora obilježavanja umirovljeni brigadir Danijel Kotlar.

22. siječnja bit će u Ulici Ante Stračevića otkriven spomenik trinaestorici Imoćana poginulima u obrani Zadra. Održat će se i svečana akademija i služiti misa u katedrali sv. Stošije.

U operaciji "Maslenica" poginulo je 18 pripadnika Hrvatske vojske, 158 ih je ranjeno, a poginulo je i troje civila. Ti se podaci odnose na razdoblje do 28. siječnja 1993., jer je kasnije, tijekom veljače i ožujka, u obrani dosegnutih crta poginuo znatno veći broj pripadnika Hrvatske vojske.

Hrvatska vojska zajedno s pripadnicima MUP-a pokrenula je oslobodilačku operaciju "Maslenica" 22. siječnja 1993. U akciji su srpske snage odbačene trinaest kilometara od Zadra. Oslobođeno je petnaestak sela u zadarskom zaleđu, među ostalima i Zrakoplovna baza Zemunik, Zračna luka Zadar i Novsko ždrilo. Zahvaljujući tomu ponovno je uspostavljena prometna veza prema sjeveru Hrvatske, te su stvorene pretpostavke za gradnju novoga Masleničkog mosta. Tijekom operacije oslobođena je i brana Peruča kod Sinja.