ZADAR - Na pomolu je nagodba između tridesetak radnika Dalme i vlasnika tvrtke Franje Pašalića, izvijestio je na konferenciji za novinare pravni zastupnik zadarske podružnice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedran Uranija.

Radnici su prema odluci Vrhovnog suda dobili spor vrijedan 3 milijuna kuna. Riječ o potraživanju neisplaćenih plaća i otpremnina.

Uranija je kazao kako je ponuda Franje Pašalića korektna. - Svakom radniku se u prosjeku nudi oko 100.000 kuna, a ako bi po sudskoj odluci dobili 120.000, 110.000 ili 106.000, smatramo da je to korektno, istaknuo je.

Uranija je kazao kako je i u slučaju TIZ, gdje radnici od države traže isplatu od 8 milijuna kuna, u pripremi nagodba. Riječ je novcu koji je radnicima trebao biti isplaćen iz stečajne mase, no u njoj je ostalo svega 200.000 kuna.

Uranija smatra kako je ispunjen uvjet kojeg su u svibnju postavili ministri Lovrin, Šuker i Kalmeta kada su isplatu radnika od strane države uvjetovali time da radnici i Sindikat dokažu da je bilo nezakonitosti u provođenju stečaja.

- Uvjet kojeg su nam ministri dali je bio da se dokažu nepravilnosti u stečaju i smatramo da smo to dokazali. Stečaj je trajao 7 godina, a može trajati dvije, prodaja imovine nije vođena transparentno, nije nam poznato kako se cijena formirala. Riječ je o imovini u Gaženici, na Branimirovoj obali i bivšoj Otočanki. 280 ljudi podnijelo je prije mjesec dana kaznenu prijavu u vezi sa svim nezakonitim radnjama u stečaju i nezakonitim radnjama bivših uprava koje su odvele tvrtku TIZ u propast, kazao je Uranija navodeći kako je upravo nagodba bivših radnika TIZ-a s državom bila predmet nedavnog sastanaka kod županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića.