ZADAR - Završetak opremanja polivalentnog kemijsko-mikrobiološkog laboratorija i laboratorija za tehnologiju vode, označen je službenim otvaranjem Edukacijsko-istraživačkog centra Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Centar, u čiju je prvu fazu adaptacije i opremanja uloženo 930.000 kuna, otvorio je dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Damir Ježek. Sredstva su uložili Grad Zadar i Zadarska županija, pri čemu je iz gradskog proračuna izdvojeno 620.000 kuna, dok je 310.000 kuna bilo osigurano u županijskom proračunu.

Centar je produkt suradnje Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, ne samo s jedinicama lokalne samouprave, već i s HGK - Županijskom komorom Zadar i Sveučilištem u Zadru, te se očekuju daljnja ulaganja od strane gospodarskih subjekata, ali i otvaranje dva dodiplomska studija; biotehnologije i zaštite mora, te prehrambene tehnologije mediteranskih kultura.
- Osnivanjem ovog Centra ukazala nam se mogućnost jačanja Sveučilišta u Zadru i radosno smo ušli u razgovore oko osnivanja zajedničkih studija, i mislim da ćemo već za godinu dana proslaviti osnivanje tih studija, istaknuo je rektor zadarskog Sveučilišta Ante Uglešić.

U drugoj fazi očekuje se ulaganje od nešto više od milijun kuna, potrebnih najvećim dijelom za opremanje laboratorija za prehrambene tehnologije, istaknuo je Vladimir Mrša, predsjednik Savjeta Edukacijsko istraživačkog središta i bivši dekan Prehrambeno biotehnološkog fakulteta. Mrša napominje kako bi potrebna sredstva trebala doći upravo iz gospodarskih subjekata koja u suradnji s Centrom prepoznaju svoj interes.

Da interesa za suradnjom ima, pokazuje i projekt na kojem Sandra Pedisić, jedna od trenutno svega dvoje istraživača zadarskog Centra, surađuje s Maraskom uz potporu Laboratorija za tehnologiju voća i povrća.

- Ako Maraska bude zainteresirana, projekt će se nastaviti, no ima i drugih projekata vezanih uz suradnju s uzgajivačima marikultura; imamo više projekata nego istraživača. Projekti nisu problem, već određivanje prioriteta, pojašnjava Mrša.

Znanstvenike koji će provoditi istraživanja iz područja marikulture, ekologije i biologije mora, tehnologije voda i s područja prehrambenih tehnologija trebali bi iznjedriti upravo novi studiji.

- Svjesni smo da svakodnevno moramo modernizirati sustav naobrazbe, usklađivati ga sa što višim svjetskim standardima i pratiti njihove dinamične promjene, izgraditi stabilne a fleksibilne uvjete kojima će se najbolje omogućiti obrazovanje građana tijekom cijelog života. Pri tom trebamo koristiti kvalitetu vrhunskih hrvatskih znanstvenika i stručnjaka, ali i onih koji su ta znanja stekli i usavršili radeći u inozemstvu, kako bi se ta znanja i iskustva primijenila u Zadru na dobrobiti cijele države. Danas je najveća prerađivačka industrija u Hrvatskoj upravo prehrambena industrija, ali uz nju moramo jačati i biotehnološku koja također predstavlja budućnost razvoja u specifičnim modernim, molekularnim, a i drugim tehnologijama. Posebno trebamo raditi na jačanju lokalnih, specifičnih industrija i tehnologija, jer će one na najbrži način omogućiti razvoj pojedinih regija, županija i gardova, poručio je dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Damir Ježek.