ZAGREB - Bivši načelnik glavnog stožera, umirovljeni general Petar Stipetić kazao je danas na suđenju za zločine u akciji Medački džep da je optuženi general Rahim Ademi tražio da se spriječe palež i pljačka na području akcije, o kojima je učestalo upozoravao UNPROFOR.

Kao časnik zadužen za komunikaciju s UNPROFOR-om, Stipetić je više puta upozoren o zločinima tijekom akcije o čemu je izvijestio Ademija, ali i tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka.

"Ademi je bio vrlo ljut. U svom uredu je vrištao i pitao se zašto to rade", kazao je Stipetić, svjedočeći na suđenju generalima Ademiju i Mirku Norcu optuženima za zločine nad civilima počinjene tijekom akcije u rujnu 1993.

UNPROFOR je upozoravao da je sve spaljeno, da nema žive duše i da se pljačka pokretna imovina, bijela tehnika, drvo za ogrijev i drvena građa, dodao je Stipetić. Na ličko ratište Stipetić je u rujnu 1993. došao jer mu je kao stalnom članu komisije za pregovore s UN-om i Srbima Bobetko naredio da nakon oslobodilačke akcije potpiše sporazum o povlačenju HV-a iz Medačkog džepa.

Po njegovim riječima, Bobetko mu je rekao da on takvo što nikada ne bi potpisao, no potom ga je poslao u Gospić da nadgleda povlačenje.
Hrvatska vojska bila je vrlo nezadovoljna zbog povlačenja, trupe su negodovale, a pucnjave je bilo i po Gospiću. Čak je pucano i na zgradu zapovjedništva. No, Stipetić, kako je rekao, to nije doživljavao kao napad na sebe, već izraz nezadovoljstva vojnika.

Puno ozbiljnije shvatio je "savjet" zapovjednika specijalne policije Mladena Markača, koji mu je nakon potpisivanja sporazuma poručio: "Generale ne dolazite u moju zonu odgovornosti moji će vas likvidirati".

Kao i raniji svjedoci potvrdio je da je u ratno vrijeme u HV-u postojala dvostruka linija zapovijedanja. "Postojala je dvostruka linija, a postoji i danas", kazao je Stipetić, dodajući da je to omogućeno već pri samom ustroju Ministarstva i Glavnog stožera.

Primjerice, Vojna policija, sigurnosno-informativne, propagandne i logističke službe stavljene su pod nadležnost Ministarstva umjesto GS-a, čime su stvorene pretpostavke za dvostruku zapovjednu liniju, rekao je Stipetić.

Kazao je i da se nakon akcije u Medačkom džepu HV nije sukobila s kanadskim snagama unutar UN-a, iako su Kanađani odlikovali čitav bataljun zbog sukoba s HV-om i navodnih najvećih ratnih operacija svoje vojske nakon II. svjetskog rata. "To nije istina, sukoba nije bilo, a to pitanje treba raščistiti na državnoj razini".

Nakon što mu je Ademijeva obrana pokazala ratni dnevnik prema kojemu je tadašnji kapetan bojnog broda Davor Domazet Lošo izdavao naredbe, među ostalima i o artiljerijskim napadima na Korenicu, Stipetić je rekao kako to pokazuje da su
Ademijeve ovlasti, kao zapovjednika akcije, bile svedene na nulu.

"Ako netko drugi zapovijeda topništvom i šalje izvješća u Glavni stožer to znači da su uzete ovlasti zapovjedniku akcije", ustvrdio je Stipetić.

Dodao je da je 2000., kada je Domazeta naslijedio na dužnosti načelnika Glavnog stožera, pronašao akt kojim je Domazet naredio izuzimanje dijela ratne dokumentacije, između ostalog i za akciju Medački džep.

Suđenje se nastavlja poslijepodne kada bi se trebao svjedočiti Marko Jagetić.