LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša priprema sastanke s predsjednicima parlamentarnih stranaka i pravnim stručnjacima, kako bi se pregledali odgovori hrvatske Vlade na slovensku inicijativu o granici, nuklearci Krško, štedišama Ljubljanske banke i ribolovu, a razgovori o tome s hrvatskom stranom održat će se još prije kraja ovog mjeseca, navodi slovenski tisak u utorak.

Kako ističe ljubljansko "Delo", u Janšinom kabinetu usklađuju susret premijera s predsjednicima parlamentarnih stranaka o rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom, a do tog bi sastanka moglo doći još krajem ovog tjedna. Isto tako, navodi list, usklađuje se i sastanak predstavnika vlade s domaćim stručnjacima za pomorsko pravo na kojemu će se "proučiti svi elementi hrvatskog odgovora".

Što se tiče načina rješavanja graničnog pitanja, stajališta Ljubljane čini se ostaju ista, pa vodeći slovenski list ponavlja stajalište ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da je Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu neodgovarajuća institucija za rješenje pitanja granice jer se bavi samo pomorskim pravom, dok je sud za mirenje OESS-a, koji je predložila Slovenija i koje vodi Robert Badinter, "međunarodno pravosudno tijelo koje omogućava cjelovito rješenje".

No, Rupel je u ponedjeljak dodao da hrvatski odgovor koji sadrži odgovore na četiri otrvorena pitanja koje je u svom prijedlogu iznijela Slovenija "omogućava nastavak pregovora".

"Slovenija predlaže intenzivne pregovore o sva četiri pitanja i mi prihvaćamo taj izazov", rekao je Rupel, a prenosi "Delo". Kakav dogovor bi o načinu rješavanja otvorenih pitanja dvije države mogle postići, to bi moglo biti poznato već idućih tjedana, navodi "Delo" koje se poziva na zadnje javne izjave ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.Rupel je odnose s Hrvatskom i zadnji razvoj događaja, prenosi slovenski tisak, komentirao u ponedjeljak nakon neslužbenog susreta sa švedskim kolegom Carlom Bildtom u Strunjanu na slovenskoj obali.

Kako u utorak navode "Primorske novice" iz Kopra, Rupel se zauzeo za nastavak razgovora s Hrvatskom, ali je ustvrdio da su njegove izjave o neprimjerenosti da sud u Hamburgu rješava otvorena granična pitanja imale službeni karakter.