ZAGREB - U istrazi protiv osmero osumnjičenih za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP), uhićenih u akciji "Maestro" danas su na zagrebačkom Županijskom sudu saslušani gradonačelnik Nina Emil Ćurko, bivši gradonačelnik Poreča Josip Maras, te dvije djelatnice iz odvjetničkog ureda osumnjičene Asje Piplović - Nevija Čardoš i Rozana Fabris.

U iscrpnim iskazima svjedoci su govorili o poslovima s kojima se povezuju osumnjičenici na području Poreča i Nina, kazao je nakon saslušanja istražni sudac Boris Ivančić. Nije želio govoriti o detaljima njihova iskaza, podsjetivši da je istraga proglašena tajnom te da su i današnji svjedoci upozoreni da o svojim iskazima ne smiju govoriti u javnosti.

Rekao je kako bi početkom idućeg tjedna USKOK-a mogao zatražiti proširenje istrage, odnosno predložiti saslušanje još nekih svjedoka.

Na upit novinara je li među svjedocima čije će se saslušanje dodatno zatražiti i tajnik HFP-a Grgo Ivezić ili je on na popisu već predloženih svjedoka, Ivančić je rekao da to ne može odgovoriti do idućeg tjedna.

-Dobit ćemo eventualno proširenje, ali kada će ono točno doći ne znamo", kazao je istražni sudac najavivši da će o svemu detaljnije moći govoriti u ponedjeljak.Istraga se vodi protiv trojice potpredsjednika HFP-a Josipa Matanovića, Roberta Peše i Ivana Gotovca, voditelja Službe prodaje nekretnina HFP-a Igora Petlevskog, odvjetnice iz Buja Asje Piplović i njezinog suradnika Mladena Jandričeka, zagrebačkog odvjetnika Jurja Parazajdera te poduzetnika iz BiH Svjetlana Stanića, jedinog koji je nedostupan, zbog čega je za njim raspisana tjeralica.

Ostalih sedmero osumnjičenih je od sredine lipnja u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela. USKOK ih tereti za primanje i davanje mita, odavanje službene tajne, udruživanje za počinjene kaznenog djela i pomaganje u primanju mita.