ZADAR - U Hrvatskoj postoji 21 institucija koja se bavi borbom protiv nekog oblika korupcije, istaknuo je saborski zastupnik SDP-a Ivo Josipović predstavljajući sinoć u Zadru osnovne smjernice antikorupcijskog programa ove stranke.

Hrvatska, naveo je, zauzima neslavno 69. mjesto među zemljama s visokim udjelom korupcije u društvu, a između 5 i 10 posto društvenog bogatstva se preraspoređuje kroz korupciju.

Antikorupcijski program SDP-a, kazao je Josipović, temelji se na reformi pravosuđa, zakonodavstva i uprave, te na ustavnim promjenama kako kažnjiva djela iz vremena pretvorbe, privatizacije i ratnog profiterstva ne bi zastarjela.

- Pravosuđe, zdravstvo, gospodarstvo i politika na ljestvici su najkorumpiranijih djelatnosti u Hrvatskoj, istaknuo je Josipović navodeći kako nije istinita tvrdnja prema kojoj je hrvatsko pravosuđe zatrpano premetima zato što se Hrvati parniče više nego drugi.

- Negdje smo oko prosjeka, a sudaca imamo četiri puta više. Nemamo po glavi stanovnika više predmeta nego što ih imaju drugi, ali uvjeti rada naših sudaca za većinu nisu dobri; nisu tehnološki opremljeni, nemaju prostor, neki čak, na žalost, nemaju ni zakone po kojima bi trebali suditi, nego Narodne novine, a da ne govorimo o pristupu internetu, ali to je odgovornost Vlade, istaknuo je Josipović.