Rampa koja osobama u invalidskim kolicima omogućuje pristup moru na plaži Vitrenjak izgrađena je još pred prošlo ljeto, svečano ju je prije mjesec dana otvorila Jadranka Kosor, no bez tuđe pomoći, osobe s invaliditetom ipak ne mogu u more.

Tragom pitanja kojeg je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća postavila vijećnica Renata Peorš, od pročelnika gradskog UO za socijalnu skrb Maria Pešuta saznali smo kako je Grad kupio kolica koja će invalidima omogućiti silazak niz rampu u more, a tajnik JK Uskok Krsto Baljak potvrđuje kako se kolica nalaze u prostorijama upravne zgrade Kluba. Od Pešuta i Baljaka saznajemo kako ovih dana treba biti finaliziran dogovor prema kojem će Grad Zadar iz proračunskih sredstava plaćati asistenta koji će osobama s invaliditetom pomagati prilikom ulaska i izlaska iz mora.

Plaža na Vitrenajku kao javna plaža, pojašnjava Baljak, nema spasitelja koji bi mogao obavljati i ovu funkciju, a to znači da je potrebno nekoga zaposliti što dodatno prolongira trenutak potpune iskoristivosti rampe.

To nije jedini problem, jer je, kako upozorava Pešut, maha uzeo vandalizam koji je rezultirao uništavanjem dijela sunčališta namijenjenog osobama s invaliditetom. Još je prošlog ljeta na dijelu plaže na Vitrenajku izgrađena svlačionica, te postavljeno nekoliko drvenih ležaljki namijenjenih upravo hendikepiranim osobama.

- Nikome ne smeta ukoliko građani, kada na plaži nema osoba s invaliditetom, koriste te klupe za ležanje, ali dogodilo se da je nedavno netko jednu od klupa razbio i odnio, a isto tako i isparao tendu na svlačionici, navodi Pešut napominjući kako će osobno urgirati da policijske parole noću češće obilaze Vitrenjak kako bi vandale spriječile u daljnjem uništavanju plažne opreme.