Replika na govor gradonačelnika Vrančića na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada Zadra: 

Prije svega dotaknuli bismo se pitanja regionalizacije i ukidanja Zadraske županije, protiv čega se tako zdušno zalažu gradonačelnik i župan Zrilić. Pristup EU o kojemu bi se dalo mnogo pričati, ali koji je očito neizbježan budući da trenutno Vlada radi samo u tom pravcu zanemarujući sve ostalo, nalaže da se trebamo prilagoditi Europi te regionalizirati državu. Nudi se rješenje po kojemu bi se čitava Dalmacija podijelila na tri regije: Rijeku s Istrom, Zadar sa Šibenikom i Kninom, te Split s Dubrovnikom. U toj podjeli Zadar bi zadržao stratešku poziciju centra regije kao što je ima u postojećoj županiji i dalje bi se mogao razvijati sa cijelom regijom na isti način kao u sadašnjem sustavu podjele regija, pri čemu bi se iznimno uštedjelo na skupim foteljama župana, načelnika i općinara koji nas godišnje u Hrvatskoj koštaju 150 mil. kuna. Međutim, tu dolazimo do problema koji njih vjerojatno najviše zabrinjava, a taj je da za njihovu mašineriju neće biti dovoljno fotelja na podjelu. 

Osvrnuli bismo se također na gradonačelnikovu izjavu da veoma dobro surađuju sa lokalnim upravama i samoupravama čitave županije. Da, gradonačelniče, naravno da dobro surađujete sa svojim stranačkim kolegama kad većina načelnika i općinara to upravo i jesu. 

Dolazimo do najvećeg pitanja sadašnjice, a to je nezaposlenost. Gradonačelnikov plan što se tiče nezaposlenosti je čekati još dvije godine da se otvori luka Gaženica, zatim privući investitore u Poslovnu zonu Crno, da bi prednost dobili proizvodni projekti pa bi se na taj način otvorila radna mjesta za nekih 5 do 6 godina. Sve je to lijepo i nek bude tako, ali što je sa ovih 5 do 6 godina do tada, što je sa mladima u Zadru kojih svake godine u zimskom periodu ima preko 3000 nezaposlenih u starosti od 20 do 29 godina koji bi trebali osnivati obitelji, a nemaju ni za sebe prehraniti. Sreća pa ih je većina sposobnih, pa se tijekom sezone snalaze i zarade koju kunu, no treba i ostatak godine od nečega živjeti. Gospodin Zrilić je kazao na spomenutoj sjednici kako je grad Zadar ugodan za život. Ni mi ne bismo nigdje drugdje živjeli, ali ako se ovako nastavi, bit ćemo primorani pronaći drugu sredinu u kojoj će nam se pružiti prilika za pošten rad, jer koliko nam je ugodno u Zadru toliko nam s druge strane nije. Ne sumnjamo da je njima u svakom pogledu ugodno, budući da su njihovi džepovi puni.

Gradonačelnik se također pohvalio i s primjerima iz školstva spomenuvši asistente u nastavi, a da nije napomenuo kašnjenje isplata tim istim asistentima i po dva do tri mjeseca, s time da su iznosi koje dobivaju smiješno mali dok njima njihove poprilično dobre plaće uredno sjedaju na račun. Također je spomenuo poduzetnike u poljoprivredi koji su i u ovim teškim trenutcima riskirali i zasadili nove sadnice grožđa i maslina i čestitao im. I mi im također čestitamo i pitamo se, ako su ti poduzetnici bili tako hrabri zašto Grad nije bio hrabriji pa investirao značajnu količinu novca u proizvodnju umjesto što troši resurse na uređenja trgova, ulica i slično. Zašto prvo ne napuniti proračun pa potom uljepšavati grad? Evo odgovora zašto. Zato što nam sada prije izbora želite zamagliti oči svima, ali nećete uspjeti jer činjenice govore protiv vas! 

I za kraj bismo željeli napomenuti da je jedan svečani trenutak Grada Zadra, nažalost, opet pretvoren u predizbornu kampanju dotičnih ljudi.

Akcija Mladih