Zadarsko plivanje nakon skoro 30 godina ponovno ima plivača na Europskom prvenstvu. Nakon 1994. godine, kada je normu na 100 metara kraul za Primorje Rijeka isplivao Hrvoje Krpina, ovog puta to je pošlo za rukom Antoniju Milinu, koji je za PK Dubrava u disciplini 50m leptir s vremenom 23.41 ispunio normu za Europsko prvenstvo u malim bazenima, koje počinje sutra u Bukureštu.

Antonija smo zatekli u posljednjim pripremama pred polazak u Rumunjsku. Ovo natjecanje vrhunac je njegove karijere, koja je krenula u Plivačkom klubu Zadar, pa i ranije.

- Plivati sam počeo ispred kuće, a još dok sam bio u vrtiću upisao sam se u klub. Imao sam sreću na temelju rezultata dobiti stipendiju za studij u Americi, pa sam tako nakon srednje škole u SAD-u nastavio s plivanjem i studiranjem. Tamo je situacija neusporediva s ovom kod nas, puno su bolji uvjeti za one koji žele i plivati i studirati, kaže Milin.

Prije nekoliko godina Milin je oborio tada 16 godina star hrvatski rekord Duje Draganje na 100 metara mješovito u 25-metarskim bazenima. Antonio je plivao 54:87, a prije dvije godine za dvije stotinke „skinuo" ga je Dubrovčanin Mario Šurković.

- Nažalost više nisam vlasnik juniorskog rekorda, ali sada je na meti seniorski rezultat, u Bukureštu će biti prilika za njegovim obaranjem.

Na Europskom prvenstvu koje se održava od 5. do 10. prosinca Antonio će plivati u četiri discipline - 50 metara prsno, 50 metara delfin, 100 metara prsno i 100 metara mješovito. Gdje očekuje da će biti najbolji?

- Pa nekako se najboljim vidim u 50 m delfin i 100 metara mješovito. Iskreno, nadam se da ću u nekoj od njih ući u finale.

Što nakon prvenstva, kakvi su mu planovi u plivanju i izvan njega?

- Nakon Europskog prvenstva slijedi državno koje ću odraditi, a onda ću uzeti nekoliko mjeseci da se odmorim od plivanja i faksa. Za malo više od pola godine su Olimpijske igre, trebam odlučiti što ću i kako dalje. Imam podršku obitelji za svaku opciju, vidjet ćemo, poručuje Antonio.