Kuglana u Mocirama ponovno je licencirana za nastupe kuglača Zadra u prvoj ligi, nakon što je zbog tehničkih nedostataka uoči sezone izgubila licencu. Ustanova Zadarski sport koja upravlja dvoranom provela je opsežne radove kojima su uklonjeni nedostaci te je kuglana sada, prema riječima ispitivača iz Hrvatskog kuglačkog saveza, jedna od najboljih u Hrvatskoj.

- Uvjet za dobivanje licence je bilo uklanjanje neravnina na zaletištu, nedostataka na stalcima za kugle i slično. Kad se krenulo s radovima, otkrilo se da je cjelokupna potkonstrukcija od sve četiri staze trula kao posljedica velike poplave 2017. Nije bilo smisla raditi samo taj dio ako se ne napravi sve. Stara potkonstrukcija se počela uvijati, pa bi se s vremenom oštetile i plave ploče, što bi donijelo višestruko već trošak. Odradili smo još neke poslove poput servisa automata za kugle i komisija je utvrdila kako više ne postoji niti jedan nedostatak, kaže direktor Zadarskog sporta Željko Žilavec.

Trošak radova bio je oko 23 tisuće eura, koje je Zadarski sport osigurao iz vlastitih sredstava. U dogledno vrijeme mogla bi se mijenjati elektronika, postavili LED televizori na kojima će se prikazivati imena i fotografije kuglača, ali to je nešto što izlazi izvan standarda. S obzirom da je jedan od uvjeta bio omogućavanje steraminga utakmica, otvoren je YouTube kanal na kojemu će se prenositi sve utakmice za kojima bude interesa klubova i navijača.

- Naš sljedeći korak je populariziranje kuglanja jer su zauzeti samo poslijepodnevni termini, dok je ujutro kuglana prazna. Oslobodit ćemo i termine iza 20 sati, tako da potaknemo interes tvrtki i pojedinaca koji bi se htjeli rekreirati. Velika nam je želja potaknuti djecu iz viših razreda osnovne i srednje škole da se okušaju u kuglanju, u tom dijelu očekujemo i pomoć sportskih klubova, kojima je to u interesu, kaže Žilavec.

Uz kuglače Zadra dvoranu sada koriste klubovi Donat, Liburnija, Poličnik, Udruga slijepih i Udruga gluhonijemih, a svi koji su zainteresirani za dolazak mogu se javiti na telefon ustanove i dogovoriti termin.