Mateo Škalec iz spasilačkog kluba Zadar najbolji je 13. Nacionalnog natjecanja spasilačkih klubova Hrvatskog Crvenog križa u muškoj konkurenciji. Kao ukupni pobjednik slavio je zagrebački spasilački klub Henry Dunant, Karmen Fabris iz istarskog kluba Boškarini bila je najbolja natjecateljica a Škalec natjecatelj.

U natjecanju koje je održano na bazenima u Jelkovcu, sudjelovalo je 40 spasioca i spasiteljica, odnosno šest spasilačkih klubova - Boškarini iz Istre, Neptun iz Dubrovnika, Posejdon iz Rijeke, Lege iz Osijeka i klub Zadar iz Zadra. Spasioci Crvenog križa natjecali su se u pet plivačkih disciplina i svi su pokazali zavidne razine spremnosti i vještine.

„Ovo su ljudi koji su odradili cijelu turističku sezonu na kupalištima diljem Hrvatske. Svakodnevno su pazili na tisuće kupača iz cijeloga svijeta, imali su brojne intervencije, spašavali su živote i zdravlje ljudi. Danas i ovdje vidimo da su to vrhunski osposobljeni ljudi", istaknula je Silvana Radovanović, voditeljica Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja.
Spasioci Hrvatskog Crvenog križa važna su karika u sigurnosnom aspektu Hrvatske kao turističke zemlje.

„Problem je što ih ni ove godine nije bilo dovoljno i to je trend koji se provlači unazad nekoliko godina. Prisutnost spasioca na kupalištima ključna je za sigurnost kupača i to je nešto o čemu bi trebali svi razmišljati. Mi doista nastojimo animirati ljude i ovo natjecanje je jedna od aktivnosti kojom želimo privući nove spasioce", napomenuo je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Natjecanjem je simbolično označeno i privođenje kraju spasilačke sezone na hrvatskim kupalištima. Tijekom ljeta na plažama je djelovalo 600 spasioca Hrvatskog Crvenog križa koji su imali više od 1000 intervencija. Spašena su 23 ljudska života!