Zadarski jedriličari Šime i Mihovil Fantele osigurali su na Svjetskom prvenstvu sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Oni sa 7. mjestom ulaze u plov za medalju klase 49er koji će se jedriti u petak. U Medal race plasiralo se 10 posada te klase i oni su prvi svjetski jedriličari koji su dobili vizu za OI u Parizu.

Nije nimalo bilo lako s obzirom na snagu vjetra i struja koja su proteklih dana vladali na regatnom polju u Scheveningenu, predgrađu Den Haaga.

Šime i Miho obnovili su olimpijski status. Braći Fantela to će biti druga Olimpijada na kojoj će jedriti u klasi 20 nacionalnih posada. Tu povijesti nije kraj. Zadarski jedriličari prvi su među hrvatskim jedriličarima koji su na tom Svjetskom prvenstvu u borbi za olimpijske igre.
Šimi Fanteli i njegovom treneru i tvorcu Edi Fanteli to će biti peta Olimpijada. U vodstvu je član njihovog stručnog tima Pero Cupać koji im šest Olimpijada u rukama. On je s Tomislavom Bašićem sudjelovao na OI u Ateni 2004. godine.

Braća Fantela prvu su olimpijsku vizu osvojili 2018. godine na SP u Danskoj kada su bili i svjetski prvaci te za njih nove klase. U Kanadi se se lani SP okitili broncom

Olimpijski ciklus zadarskog jedrenja traje 20 godina. Vrhunac je zlatna olimpijska medalja Šime Fantela s Igorom Marenićem osvojena 2016. godine u Rio de Janeiru. Jedina zlatna medalja za hrvatsko jedrenje i jedina olimpijska jedriličarska medalja koje je donesena u Zadar.

Šime, Igor i Miho osim što su vrhunski, oni su autohtoni zadarski sportaši zahvaljujući kojima se 26 puta diljem svijeta dizala hrvatska zastava.
Uz kondicijskog trenera Edija Stipića koji zna kako ih fizički spremiti, uz njih je od prošle Olimpijade u timu i fizioterapeut Damir Dado Burčul. Njemu će izboreno sudjelovanje na OI Pariz, biti najljepši dar za sutrašnji rođendan.

Čestitka zadarskoj jedriličarskoj ekipi koja nije osvojila medalju za koju će imati priliku i na Europskom prvenstvu u Portugalu  gdje je sve i počelo za Šimu Fantelu kada je osvojio prvu svjetsku medalju. Braća Fantela dokazali su da su konstanta uspjeha kao i da su još uvijek spremni biti u vrhu olimpijskog jedrenja.