Braća Šime i Mihovil Fantela odlično su otvorili Svjetsko prvenstvo koje je danas započelo u Haagu. Zadarski jedriličari prvi su plov završili 4. u klasi 49er. I to nakon vrtnje na koju su ih zbog proceduralne graške u startu, vratili suci. Iduća dva plova jedrili su kao drugi u svojoj grupi te su završili ukupno peti.

U Scheveningenu gdje se održava to najveće jedriličarsko natjecanje, na kojem se dijele i prve vize za OI 2024, nalazi se i ženska posada JK Uskok, odnosno sestre Anđela i Mihaela de Micheli Vitturi. Nakon prva dva plova u klasi 49FX nalaze se na 45. mjestu.

Pored izbornika Ede Fantele,  u pratećem timu su fizioterapeut Damir Dado Burčul , savjetnik za regatna pravila Neven Baran, doktor Nebojša Nikolić i deset trenera.

Realne šanse za ostvarenje norme imamo u maksimalno pet olimpijskih klasa medu kojima je i klasa 49er u kojoj je i naša zadarska posada - Šime i Mihovil Fantela. Za preostale četri klase morat ćemo tražiti norme u travnju 2024., na regati Svjetskog kupa u francuskom Hyeresu. U međuvremenu, tko ne uspije, sad se može boriti za jedno mjesto na Europskom prvenstvu 2023. ili 2024. pojedine klase.

Kvote za nastup na OI na ovom prvenstvu su: ILCA 16 mjesta, iQFOIL 11 mjesta, 49er/49eFX po 10 mjesta te Kite i 470 MIX po 8 mjesta. Hrvatsku reprezentaciju predstavlja osam jedriličara i osam jedriličarki u 9 olimpijskih klasa.