Razvoj tehnologije uvelike je poboljšao nogomet. Kako su se optimizirala sredstva mjerenja i praćenja, mijenjao se način igranja, suđenja i gledanja nogometa. Hr kladionice donosi vam kratak pregled na način kako je tehnologija uvelike pomogla nogometu, a i navijačima.

VAR
Moglo bi se reći da je najveće unapređenje nogometa do sada bilo uvođenje VAR-a, tj. „pomoćnog suca". VAR je ukratko kamera pomoću koje suci u VAR sobi mogu razriješiti nedoumice sudaca na terenu.

Svakako je bio od velike pomoći do sada, jer je donosio pravdu pri, na primjer, igranjima rukom ili zaleđima koje glavni i pomoćni suci nisu vidjeli. Također, dosta je koristan kod dosuđivanja crvenih kartona na terenu. Međutim, postoje i kontroverze, koje su izašle na vidjelo tijekom ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu. Određeno je da je zaleđe bilo kakvo prekoračenje napadača preko linije položaja obrambenog protivnika pa je tako (recimo u slučaju utakmice Hrvatska- Belgija) linija između zaleđa i pravilne igre bila određena u milimetrima.
Naravno da je to povoljna situacija za protivnika, ali da se razglabati koliko bi tih nekoliko milimetara ramena utjecalo na igru s obzirom da je prirodni trčeći položaj onaj u kojem je igrač nagnut prema naprijed.

Analiza izvedbe
Uređaji koji su uvelike pomogli trenerima pri procjenjivanju učinkovitosti treninga i napretka igrača jesu uređaji za mjerenje razine izvedbe pojedinaca. Precizne kamere, skupa sa senzorima na igračima mogu mjeriti brzinu trčanja, ukupnu istrčanu dužinu tijekom utakmice ili broj dodanih, a i izgubljenih lopti.
Sve to pomaže treneru pri individualizaciji treninga, tj. da zna na čemu bi trebalo poraditi. Preko tih podataka mogu lakše birati igrače za pojedine utakmice kako bi se cijeli tim taktički unaprijedio. Kod individualnih sportova daju jasnu informaciju o formi igrača te također podižu učinkovitost treninga.
Pojedini treneri koriste i dronove tijekom rutinskih vježbi, kako bi dobili bolji uvid u održavanje formacije momčadi.

Biometrički uređaji
Područje u kojem se tehnologija tek uvela u nogomet jesu uređaji na igračima, preko kojih se prati zdravstveno stanje i ispravnost bioloških procesa (disanje, otkucaji srca) igrača tijekom velikih fizičkih napora. Pomažu trenerima i sportskim liječnicima znati kada je igrač iscrpljen, kako bi ga mogli zamijeniti prije nego što se previše umori i dovede u mogućnost nastanka ozljeda. Mogu se nositi i van terena, kako bi trener dobio uvid u ispavanost igrača, što automatski upućuje u njegovu spremnost za utakmicu.

Prijenos
Osim upotrebe na terenu, tehnologija je također promijenila način na koji navijači konzumiraju nogomet. Povećana dostupnost televizora visoke razlučivosti i usluga online gledanja („streaming") omogućila je obožavateljima lakše gledanje utakmica uživo s bilo kojeg mjesta u svijetu. To je imalo veliki utjecaj na način na koji se nogomet prenosi (nekad je to bio radio) i dovelo je do porasta novih platformi i mreža posvećenih prenošenju istog.
Osim toga, društveni mediji odigrali su značajnu ulogu u načinu na koji se nogomet prati i raspravlja, s navijačima koji su se mogli međusobno povezati i podijeliti svoja razmišljanja o utakmicama u stvarnom vremenu.

Tehnologija je nedvojbeno mnogo pridonijela nogometu i vjerojatno će nastaviti poboljšavati analiziranje igre i treninga, u svrhu održavanja zdravlja igrača u sve zahtjevnijem modernom nogometu, koji osim talenta zahtijeva i gotovo besprijekornu spremu, izdržljivost i tehniku.

Starije generacije drže do toga da se velikom integracijom tehnologije u nogomet gubi bit tradicionalne igre, ali kvaliteta se u svim sportovima neprestano podiže i time tehnologija postaje neizbježna.