Gradski vijećnik Akcije mladih i nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar Ante Rubeša oglasio se danas priopćenjem uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj bi se trebalo glasati o financijskoj pomoći klubu za sljedeće tri godine. Smatra da pravog oporavka neće biti dok se klubu ne prepusti upravljanje nad gradskom imovinom.

- Svima je jasno da u košarci nema novca kao u nogometu, a to je jedan od razloga zašto gradska vlast oprašta pozajmice i kupuje Mercedese, dok se Hram košarke na ulazu u Grad raspada. Radi toga HDZ čak više nema ambicija upravljati klubom ali niti političke volje donijeti odluku, kako bi klub dugoročno postao samoodrživ.

Jedini način da se to ostvari jest da se ugasi nepotrebna tvrtka Višnjik d.o.o., da se bazen sa svim popratnim sadržajima stavi pod nadležnost gradske Javne ustanove, kako bi se zaposlenici osigurali iz proračuna te da se dvorana Krešimira Ćosića prepusti klubu na dugogodišnje korištenje i upravljanje, odnosno onome za čije je potrebe i izgrađena. Tada i samo tada će klub biti atraktivan nekom entuzijastičnom privatniku, koji je spreman uložiti sredstva u ovaj neprofitabilan sport, navodi Rubeša.

Uvjete „nezavisnih" o financiranju na dvije godine, uz još dva nadzornika koji će biti predstavnici politike, smatra skandaloznim.

- Osobno smatram da bi Nadzorni trebalo smanjiti na tri člana jer kako se kaže u Dalmaciji, „sto baba kilavo dite" što se do sad pokazalo kao jedino konstantno pravilo u KK Zadru. Ne shvaćam zašto je problem udruga građana, koja usko prati rad kluba i pomaže s promocijom i marketingom? Osobno sam se na njihov zahtjev potrudio da dva predstavnika navijača budu ozakonjena klupskim statutom, a oni su potom na javnom natječaju, transparentno odabrali svoje predstavnike za članove /nadzornike. Iako neki njihovi istaknuti članovi na društvenim mrežama komentiraju stanje u klubu, kao da su pali s Velebita, možemo se složiti da je ovo prvi put u povijesti Kluba, a vjerujem i Grada, da građanska inicijativa, odnosno građani, odlučuju o nečem tako bitnom za naš grad. Nezavisni bi prvi trebali biti uz ovu inicijativu, da su uistinu nezavisni.

Drugi uvjet je još gori od prvog ali ćemo oba pokušati ispraviti na onaj jedini moralno ispravni način, amandmanima. Nakon završetka revizije predložio sam da se Klub u budućnosti (do pronalaska strateškog partnera) financira sa simboličkih 1% proračuna. Hoćemo li s 1% proračuna Klubu postići da je opet glavna faca u gradu onaj koji je najbolji na basketu, umjesto što su to danas oni koji imaju najbolju robu? Enio se pravda da ne želi obvezati neke buduće vijećnike utegom kluba, a ne shvaća da je jedini uteg on i njegovi uvjeti. S čim bi mi to trebali obvezati buduće vijećnike ako ne s razvijanjem sportskog duha i očuvanja lokalne tradicije.

Enio, protiv akademije si jer eto ti paraziti iz Saveza su postavili uvijete tako da menadžeri imaju glavnu riječ. Istina i dokle god se predsjednici ili tajnici košarkaških saveza biraju na basketu s Anemičnim te dokle god iskorištavaju sportske objekte za osobno bogaćenje, tako će i biti. Ali postoji ona jedna uloga, koja je veća od menadžera, a to su roditelji. Oni su naši Zadrani i kad bi se bar 20 % sredstava od „simboličkog postotka", koji predlažem trošilo na našu zadarsku dicu, njihov razvoj i potrebe, garantiram ti da bi ti menadžeri poljubili onu ploču Zadar, kod onog tvog golf terena, okrenuli bi se i otišli.

Za sve ovo sutra imamo povijesnu priliku i bez obzira na naše razmirice molim tebe i tvoje sa-muraje da uistinu pomognemo klubu i našoj dici, pogotovo onoj koja tek dolaze. Po ovim tvojim postavkama samo će se produljiti agonija i sveto ime KK Zadra će se i dalje spominjati u dnevno-političkim besmislenim raspravama, piše između ostalog u Rubešinom dopisu.