Hoće li zadarski vratar Dominik Livaković uskoro stopama Cristiana Ronalda i Karima Benzeme u Saudijsku Arabiju? U domaćim medijima naveliko se priča o toj mogućnosti, koja je vrlo izgledna kada se zna da Livaković ulazi u zadnju godinu ugovora s Dinamom te da je u potrazi za angažmanom kojim će financijski okruniti svoju karijeru. S 28 godina još je puno godina pred njim, ali obrane na prošlom Svjetskom prvenstvu možda su najbolja prilika da svoju vještinu maksimalno unovči.

I to uz odštetu od čak 10 milijuna eura, što je zanimljivo i za zadarski nogomet. Naime, poznato je da dio transfera nogometaša ide njegovom matičnom klubu, kao naknada za ulaganje u ranoj fazi razvoja karijere. Livaković je od 12. do 17. godine trenirao u NK Zadar i klubu bi po tome pripalo blizu 5 posto transfera, odnosno oko 500.000 eura.

Problem nastaje kada se zna da toga kluba više nema. Odnosno, klub je u stečaju, ne nastupa u natjecanjima, a njegov nasljednik na Stanovima HNK Zadar nije pravni sljednik i nema osnovu po kojoj bi fakturirao potraživanje za Livakovića. Ili ipak može? Naime, u takvim slučajevima HNS preuzima novac i on ga načelno ulaže za U takvim slučajevima novac ide savezu, koji ga može uložiti za razvoj nogometa mlađih dobnih uzrasta u „odnosnom" (županijskom?) savezu.

Stečajni upravitelj NK Zadar Srđan Dvornik nakon preuzimanja postupka upoznao se s ovom problematikom, ali tek treba utvrditi može li novac od transfera, dođe li do njega, potraživati za stečajnu masu.

- FIFA-in Pravilnik o statusu i transferima igrača kaže kako Savez ima pravo primiti dio solidarnog doprinosa koji bi u načelu trebao biti plaćen jednom od njegovih pridruženih klubova, ako on može dokazati da je odnosni klub - koji je sudjelovao u treniranju i obrazovanju profesionalca - u međuvremenu prestao sudjelovati u organiziranom nogometu i/ili više ne postoji zbog, posebice, stečaja, likvidacije, raspuštanja ili gubitka članstva. O navedenom ću se još konzultirati i pokušati utvrditi postoji li mogućnost naplate gore navedenog solidarnog doprinosa te ću o svemu obavijestiti vjerovnike i nadležni sud, rekao nam je Dvornik.

S obzirom da formulacija „i/ili" dopušta mogućnost da se novac preusmjeri za treniranje mladih nogometaša, vjerojatnija je opcija da bi on na kraju ipak završio na računima nogometnih klubova u Zadarskoj županiji za treniranje mlađih uzrasta. Naravno, prije svega Livaković mora ostvariti transfer, a hoće li ga biti znat će se tijekom ljeta.