U Vichyu u Francuskoj su od 05. do 09.06. 2023. održane VIRTUS Globalne igre, najvažnije međunarodno natjecanje za vrhunske sportaše s intelektualnim poteškoćama. Ovo natjecanje je uz paraolimpijadu, najveće natjecanje na kojem mogu nastupiti parasportaši.

Natjecanje se odvijalo u 12 sportova, uz nova 2 demonstracijska sporta, a sportaši su svrstani u 3 različite kategorije: sportaši s intelektualnim poteškoćama, sportaši s Down sindromom i sportaši s autizmom. Nastupilo je preko 1000 natjecatelja iz 34 zemlje iz cijelog svijeta.

Hrvatsku paraplivačku reprezentaciju predstavljalo je troje plivača: Lucija Mijolović (PK Zadar) i Marija Pinjuh (PK Natator) koje su nastupile u kategoriji sportaša sa Down sindromom te Danilo Premuš (PK Forca) u kategoriji plivača s intelektualnim poteškoćama. Trenerice paraplivačke reprezentacije Danijela Kurtin (PK Zadar) i Petra Anđelić (PK Forca), vodile su ekipu na ovo natjecanje.

Plivanje je okupilo 235 plivača, plivalo se u 50m otvorenom bazenu. Kroz 5 dana natjecanja, (jutarnje kvailifikacije i popodnevna finala) paraplivačica iz PK Zadar, Lucija Mijolović, nastupila je u 6 disciplina. U svojoj kategoriji, u jakoj konkurenciji plivačkih velesila, Lucija je zauzela dva 10. mjesta (50m i 200m prsno), 12.mjesto (100m slobodno), 13. mjesto (100m prsno), 15.mjesto (200m slobodno) i 16.mjesto (50m slobodno). Najzapaženiji rezultat je ostvarila utrkom na 200m prsno.

Odlične nastupe zabilježila je i Marija Pinjuh, koja se u istoj kategoriji izborila za 3 finalna nastupa (50m, 100m i 200m leđno) čime je bila najuspješnija predstavnica paraplivačke reprezentacije. Mladi Danilo Premuš plivao je niz osobnih rezultata, a nastupio je u 7 disciplina.

Za PK Zadar se preko Lucije Mijolović i trenerice Danijele Kurtin odavno veže plivanje osoba sa Down sindromom. Zanimljivo je da su sportaši sa Down sindromom tek 2018. dobili pravo nastupa na ovom natjecanju, što nam dosta govori o "teškom" probijanju kategorije DS sportaša. Međutim, Hrvatska paraplivačka reprezentacija redovito se natječe na DSISO natjecanjima, namijenjenim isključivo sportašima sa DS; Virtus igre su tek drugi nastup plivača sa DS na čemu PK Zadar zahvaljuje Hrvatskom paraolimpijskom odboru i Hrvatskom paraplivačkom savezu.

Bila je čast i ponos da Lucija, Danijela i PK Zadar čine dio tima i predstavljaju Hrvatsku reprezentaciju paraplivača na ovako važnom sportskom događanju.

Iduće natjecanje koje očekuje paraplivače je Zagreb paraswimming open & Otvoreno prvenstvo Hrvatske koje se odvija u Zagrebu od 30. 6. do 2. 7.