Natjecateljska komisija Hrvatskog nogometnog saveza izdala je priopćenje na temelju kojega se može iščitati kako će HNK Zadar biti taj koji će sudjelovati u kvalifikacijama za viši rang natjecanja. Pobjednik 3. NL Zagora iz Unešića nije udovoljila jedan od postavljenih sportskih kriterija o mlađim uzrastima, o čemu su se iz kluba očitovali prekjučer. Zagora smatra da udovoljava kriterijima, no s time se slažu u nogometnom savezu.

- Komisija je utvrdila kako NK Zagora ne ispunjava jedan od sportskih kriterija - da u prethodnom prvenstvu ima u natjecanju najmanje pet momčadi mlađih uzrasta: početnici, mlađi pioniri, pioniri, kadeti i juniori. Zagora nije imala momčad početnika, što klub i sam potvrđuje u svom priopćenju. Ostale momčadi ne mogu zamijeniti momčad koja je uvjet. Kriterij od najmanje 100 igrača u mlađim uzrastima je kumulativni kriterij i nije zamjena za nepostojanje određene momčadi. Drugim riječima, oba uvjeta moraju biti ispunjena - uz sve ostale - kako bi klub zadovoljio uvjete za igranje u 2. NL. Komisija za natjecanje, kao i HNS, drže se propisanih kriterija, što će nastaviti činiti i dalje, uz prihvaćanje činjenice da će u određenim situacijama biti i nezadovoljnih klubova, naveli su u HNS-u.
Sinjski Junak, koji je u poretku bio treći, iza Zagore i Zadra, zatražio je da se njega pusti u kvalifikacije, budući da licencu ne mogu dobiti ni Zagora, ali po njima niti Zadar, jer nije član HNS-a najmanje tri godine.

- Netočna je informacija da je jedan od kriterija za nastup u Drugoj NL taj da klub treba biti član ŽNS-a i HNS-a najmanje tri godine. Taj je kriterij propisan samo u postupku licenciranja za HNL i Prvu NL. Za Drugu NL potrebno je samo da je klub član ŽNS-a i HNS-a. Za Drugu NL do sada nije niti bilo postupka licenciranja, koje će započeti tek za natjecateljsku godinu 2024./25.

Natjecateljska komisija odbacuje optužbe o bilo kakvom obliku favoriziranja bilo kojega kluba iz bilo kojeg razloga. Štoviše, smatramo da je samo dosljedno provođenje propisa ispravan i pravedan način odnosa prema svim klubovima u nogometnoj obitelji, navodi se u priopćenju Natjecateljske komisije HNS-a.

U priopćenju nije izričito navedeno kako će u kvalifikacije za popunu trećeg ranga HNK Zadar, no kako po ovom tumačenju Zagora nema uvjete, a Zadar ima, jasno je da će on uskoro u borbu za 2. Nogometnu ligu.