U utorak, 30. svibnja, povodom Dana državnosti, održana je tradicionalna utrka na 5 kilometara „Petica za Domovinu", u kojoj se na Višnjiku trčalo u čast Domovine i konstituiranja višestranačkog Sabora Republike Hrvatske 1991. godine.

U ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je svestrana sportašica i sjajna atletičarka Lukrecija Krstičević, članica zadarskog AK Alojzije Stepinac, koja je stazu oko Sportskog centra Višnjik istrčala u vremenu 19:51. Dora Mlinarić iz AK Knin bila je druga (20:05), a Katarina Kokan iz MK Marjan treća (21:51).

Najbrži u muškoj konkurenciji bio je atletičar AK Dubrovnik Ivan Ruben Urošević s rezultatom 16:55. Drugo i treće mjesto osvojili su članovi AK Alojzije Stepinac Marko Blaić (18:16) i Filip Tomas (18:23).

Najmlađi sudionik utrke bio je 12-godišnji Emil Jones iz AK Šibenik, koji je bio 11. u muškoj konkurenciji te 14. u ukupnom poretku.

Posebno priznanje dobio je i najstariji natjecatelj, 76-godišnji Kamer Halili, predvodnik izaslanstva Grada Zagreba u kojom su još bili Suzana Ljubić i Branko Utješinović.

Organizaciju utrke pomogli su Sportski Centar Višnjik, Grad Zadar i Zadarska županija, a u ime Organizacijskog odbora, prvi čovjek AK Alojzije Stepinac Slobodan Miolović, je najavio kako će peto izdanje Petice za Domovinu biti prvo noćnog karaktera.