Atletski savez Zadarske županije i Športska zajednica grada Zadra organiziraju predavanje Vesne Barišić na temu Doping u sportu. Predavanje će se održati u petak 14. travnja 2023. godine u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar s početkom u 18 sati.

Predavačica Vesna Barišić je cijeli svoj život u sportu i uz sport, od aktivnog bavljenja atletikom preko sportskog novinarstva do svakodnevnih aktivnosti kao edukatorica Službe za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u kojem je voditeljica Odsjeka za informiranje te glavna urednica magazina NE!DOPINGU.

Održala je preko 200 predavanja u području dopinga u sportu, prva je glasnogovornica Hrvatske agencije za borbu protiv dopinga u sportu, a osim profesionalnih prati i zdravlje sportaša rekreativaca. Posebno zadovoljstvo predstavlja joj rad sa sportašicama i sportašima adolescentima.

„Svjedoci smo svakodnevnog doticaja sportaša s nedozvoljenim sredstvima koje konzumiraju svjesno ili nesvjesno, sa znanjem ili neznanjem trenera, fizioterapeuta i ostalih stručnih osoba koje brinu o njihovom sportskom razvoju. Kome se sportaši trebaju obratiti za provjeru sigurnosti sredstava oporavka, kako ih navesti da zatraže stručno mišljenje teme su na koje je važno čuti odgovore, jer nisu u pitanju karijere sportaša već i njihovi životi. U velikom je porastu broj smrtnih slučajeva sportaša na terenima kao i smrtnost sportaša nakon karijere, već u ranim pedesetim godinama. Ovim seminarom želimo pomoći našim trenerima i stručnim osobama u sportu da se na vrijeme educiraju i upoznaju s postupcima kako pravilno i pod kontrolom uzimati sredstva za oporavak, što se smije a što ne smije koristiti, jer nedozvoljena sredstva su štetna po zdravlje sportaša", izjavila je Snježana Jurinić predsjednica Športske zajednice grada Zadra.

Nakon predavanja sudionicima će biti omogućeno postavljanje pitanja, razmjena iskustava i mišljenja o ovoj iznimno važnoj temi.