Nakon kondicijskog treninga a prije pripreme ručka dok supruga radi, uz gugutanje jednogodišnje Rite, telefonski smo jučer  razgovarali sa Šimom Fantelom, zlatnim olimpijcem i najboljim zadarskim sportašima svih vremena.

Iako je povod početak još sezone jedrenje, sa Šimom se uvijek otkriva nešto novo u filozofiji jedrenja koju potvrđuju rezultati.  Braća Šime i Mihovil Fantela prošle su godine u klasi 49er osvojili svjetsku broncu.

Nakon priprema na Kanarima gdje se posljednjih par godina održava kamp klase 49er, jedrilo se u Zadarskom kanalu. Nimalo nije bilo ugodno ovih dana ali jedriti se mora.

- Vrhunski sport nije zdrav. Ali brod ne oprašta pauzu veću od 7 dana kada si u ritmu treninga, govori jedriličar koji trenira i po uvjetima hladnoće koja je na moru drugačija nego na kopnu. Kada ti nastradaju uglavnom prsti nije lako držati kormilo ili škote.
Braća Fantela u subotu su po kiši i vjetru odradili trening na moru znajući da će ovih dana to biti nemoguće.

Je li žar još uvijek isti u radnim obavezama koje nosi treninzi, fizičke pripreme, putovanja na regate...?

- Isti je. Ima dana kada je to lakše a nekad bude teže. Ali kada znaš da svaki trening nosi nešto novo i da je samo pitanje hoću li kao profesionalac napraviti onu malu prednost koja će me razlikovati od ostalih posada. To je pitanje osobne motivacije koja je u vrhunskom sportu najvažnija, prenosi svoj pristup jedrenju Šime Fantela i dodaje kako on očito ima još jak poriv dokazivanje sebi i drugima.

Ipak, ušao je u 37. godinu života. Osjećaju  li se promijene?

- Za sad na papiru jer u zbilji osjećam da sam u istoj fizičkoj formi ali sam mentalno zreliji i samim time opušteniji, otporniji na pritisak. Na jutarnjem kružnom treningu kojeg smo imali s Edijem Stipićem uspio sam probiti maksimalnu granicu za koju sam mislio da ne mogu. Još nisam za staro željezo, komentirao je Šime svoje stanje u godini prije pete Olimpijade.

S bratom Mihom bila bi to njihova druga olimpijska regata koja će se u sklopu OI Pariz 2024. jedriti u Marseillu.

Kako je s bratskom ljubavi u tom brodu kojeg dijele od 2017. godine?

- Puno kompromisa. Taj odnos je balans između profesionalnog i bratskog odnosa. Ali nema tenzija jer imamo otvoreni odnos kao i ostali članovi tima. Svi smo spremni na kritiku a suprotno tome bilo bi usporavanje rasta, mišljenja je  stariji brat.

U  Fantela timu od prošle godineje i Petar Cupać, olimpijac iz iste klase. Suradnja se nastavlja jer kako kaže Fantela bez trenera na moru bilo bi puno teže u osjetljivoj i zahtjevnoj jedrilici - „jurilici" 49er nego što je to bilo u klasi 470 u kojoj je jedrio s Igorom Marenićem i osvojio olimpijsko zlato.

- Pero nam jako puno pomaže sa svojim iskustvom. On je taj par očiju koji vidi ono mi ne možemo vidjeti. U ovom sportskom jedrenju ključnu ulogu ima izbor materijala, „trimanje" jedara i brzina broda.  Istina i da nam je kamera najbolji prijatelj za analizu za proces unaprijeđena na detaljima koji mogu na regati biti presudni za 20 centimetara, tumači Šime sve te puste sate i dane koje je proveo na raznoraznim morima svijeta.

Ova sezona će im biti duga i napeta jer žele osigurati olimpijsku normu.  Zadarski jedriličarski dvojac sve je ove sezone podredio tom cilju i prema riječima Fantele neće sudjelovati niti na jednom drugom  profesionalnom jedriličarskom angažmanu.

  Prvih osam mjesta na Olimpijasi treba izboriti na Svjetskom prvenstvu klase 49er koje se početkom kolovoza održava u Den Haag, točnije u ribarskoj luci Scheveningenu. Tu su Šime i Igor osvojili svjetsku broncu u klasi 470.

Krajem tjedna braća Fantela putuju u Palma de Mallorcu a za Trofej princeze Sofije pripremat će se 10-tak dana. Vraćaju se doma za Uskrs a onda ih čeka regata u Hyeresu na kojoj nisu bili od 2018. godine podsjeća voditelj tima i tvorac zadarskog jedriličarskog čuda,  Edo Fantela. Čeka ih i test regata u Marseillu i srećom da su sva natjecanja u Europi pa će duga sezona završiti u studenom na Europskom prvenstvu u portugalskoj Vilamouri.

Tamo su zadarske jedriličarke, sestre De Micheli Vi tturi bile na zimskim pripremama dok su braća Fantela jedrila u Lanzaroteu na Kanarima.