Umberto Piasevoli, poznati zadarski košarkaški trener,  novinar i voditelj na Radio Zadru, dobitnik je priznanja za lokalno novinarstvo Hrvatskog zbora sportskih novinara. Nagrada mu je uručena danas na tradicionalnoj dodjeli u zagrebačkom Novinarskome domu, kojoj su nazočili brojni uzvanici iz sportskog, političkog i javnog života.

Umberto Piasevoli s diplomom Pravnog fakulteta u Zagrebu i Više trenerske škole od 1982. godine bavi se trenerskim pozivom, najprije u zagrebačkom Centru, a potom u rodnom Zadru gdje se okušao i kao prvi trener seniorske momčadi. No, prva ljubav bila mu je i ostala rad s mladima, tako da je i danas jedan od voditelja Škole košarke Zadar, a sudjelovao je i u brojnim reprezentativnim akcijama mladih uzrasta.


No, za našu priču važna je ona druga ljubav - prema novinarstvu, koja je započela 2006. godine kada počinje surađivati sa HRT Radio Zadrom kao sukomentator kolegi Željku Kapelariju u prijenosima utakmica. Kao honorarni suradnik radi prijenose svih važnijih sportskih događaja (košarka, nogomet, tenis..) kao i intervjue i razgovore s mnogobrojnim sportašima, trenerima, sportskim djelatnicima... Od 2016. godine na Radio Zadru pokreće emisiju o sportu pod nazivom "Ražentavanje" u kojoj je zastupljen cijeli lokalni sport kao i informacije i razgovori kako na državnoj, tako i na svjetskoj razini.
Uz radijsku karijeru autor je 11 brojeva sportskog godišnjaka "Prvi koš" koji je pisan trojezično u nakladi od 1000 primjeraka, a pokretač je i godišnjaka Škole košarke Zadar. Univerzalac koji je spojio ljubav prema sportu i novinarstvu - radom kao sportski novinar.