Nikola Ignjatić, novinar portala MeridianSportBH, napravio je opširan intervju sa Rokom Stipčevićem, u kojem je između ostalog govorio o Zadru, hrvatskoj košarci, Ciboni, Tomislavu Zupčiću i Bojanu Bogdanoviću.

Prenosimo dio o Zadru i zadarskoj košarci:

Rok je odrastao u Zadru, koji je veoma poznat kao grad koji živi za košarku.

 Zanimljivo je da je bio veoma uspješan i u plivanju, a još uvijek drži rekord kao najmlađi natjecatelj koji je isplivao maraton Preko-Zadar dug 5 km.

"Zadar je moj grad i za vijeke vijekova će ostati moj grad. Grad istinske ljubavi. Počeo sam devedesetih, još u toku rata, kada je košarka bila jedini sport koji se igrao na zadarskim uličnim terenima. Infrastruktura tada nije bila toliko razvijena da pored nje postoje sportovi za koje su npr. potrebni zatvoreni bazeni, kao što su plivanje, skokovi u vodu, vaterpolo i slično, dok neki sportovi poput padela ili streljaštva, da ne nabrajam dalje, nisu ni bili poznati.

Na sreću, koš je postavljen baš ispred moje kuće, te sam od svoje sedme pa do 15. ili 16. godine na njemu proveo sate i sate, dane i dane, mjesece i mjesece... Farbao sam ga, mijenjao obruč i table, lijepio naljepnice, stavljao željezne mrežice i živio sam sa njim i na njemu. Danas je društvo drugačije posloženo, djeca su sve manje vani i sigurno je da im fali trening van onoga kojeg imaju u dvorani.

Ulična košarka i basket su mi pomogli jako puno, razvili su me i kao ličnost i kao košarkaša. Ako bi u tom periodu izgubio basket, na svoj red bi čekao po par sati. Ako ga dobiješ, a još kao najmlađi, budi sretan ako te neko uzme u trojku. Kad to sve proživiš, naučiš kako da se boriš za svoje dvije minute, odnosno za svoj trenutak da igraš na ulici, a poslije i na pravom terenu.

I dalje držim taj rekord, najmlađi sam koji je ikad preplivao zadarski maraton od 5 km, imao sam sedam godina i dva mjeseca. Otišao sam u plivanje samo zato što se brat bavio time, ali sam ga vrlo brzo napustio i potom sam se okrenuo nogometu i tenisu, te usputno košarci. Sada plivam samo iz rekreacije i gušta, ništa ozbiljno" - prisjetio se 36-godišnjak.

Govorili smo o mnogobrojnim zadarskim talentima, od kojih neki ipak nisu uspjeli napraviti profesionalnu karijeru.

"Djeci je danas lakše, međutim ne treba se žaliti, vrijeme se promijenilo. Puno je više dvorana, prisutni su neki drugi načini i to treba prihvatiti i prilagoditi se, ne možemo živjeti u prošlosti. Bilo je jako puno talenata, puno većih i boljih od mene koji jednostavno nisu uspjeli, možda zbog neke nesreće, povrede ili drugih prioriteta u životu.

Mogu garantirati da je u to vrijeme po Zadru bilo igrača koji bi svojim kvalitetom u onim godinama sad mogli igrati bilo gdje u Prvoj ligi Hrvatske. Žao mi je što se stvari nisu razvile tako po njih, jer je Zadar tada bio bazen velikih talenata i košarkaša. Iz moje generacije je bilo jako, jako puno igrača koji su imali taj vic i ljubav prema košarci, sigurno bi ih bilo užitak gledati" - rekao je naš sugovornik, pa odgovorio na pitanje o potencijalnim razlikama između igrača iz Dalmacije u odnosu na one iz Zagreba i ostatka Hrvatsk.:

"Po meni, nema neke velike razlike. Možda nekim dijelom u mentalitetu, Dalmatinci su možda malo više nagli i agresivni, dok su Zagrepčani možda malo finiji ali imaju više šmeka, više se žele nadigravati. Ipak, sve je to dosta individualno, tako da generalno ne bih vukao nikakve paralele".

Stipčević je u seniorskom timu Zadra nastupao od 2003. do 2010. godine i u tom periodu je osvojio dvije titule šampiona Hrvatske (2005, 2008) i dva Kupa (2005, 2007).

"Kao domaći igrač u Zadru, naravno da osjećaš puno veći pritisak i nosiš se sa time jer si ipak osoba koja puno bolje može prepoznati "vibru", situaciju i sam značaj kluba za grad. Isto tako, to ti je životna, a ne usputna stanica i imaš veću odgovornost prema nečemu. To je s jedne strane pritisak, a s druge užitak. Uvijek kažem, Zadar je sredina koja te može lansirati u nebo, ali te isto tako može zakucati ispod zemlje ako nisi spreman na to. Dobar je filter za vidjeti kakav je ko karakter i kako reagira na određenu situaciju.

Sitnice su odlučivale, mi smo tih godina konstantno bili nadomak osvajanja svega, presudne bi bile jedna ili dvije lopte. Zakon brojeva se posložio, uz jednog ekstra lidera i odličnu atmosferu unutar ekipe među svim igračima. Jednom je to bio Kori Bruer, a drugi put možda Marko Banić, ali misllim da je suština bila u okosnici domaćih košarkaša, iz cijele Hrvatske a ne samo iz Zadra, koji su povezivali ekipu sa navijačima i sredinom" - opisao je Stipčević među ostalim u intrevjuu za MeridianSportBH.

Za kraj, prokomentirali su aktulnu sezonu KK Zadar, čiju klupu je prošlog ljeta ponovo preuzeo Danijel Jusup.

"Zadar trenutno igra vrlo dobro. Nadam se da će izdržati do kraja sezone, jer bitno je kako se ona završi i kako se reagira kad dođu najbitnije utakmice. To je tako u sportu, ako si dobar cijele sezone i onda izgubiš četiri bitna meča, niko ne pamti kakav si bio do tada.

Treba biti fokusiran, staložen i skroman, te ići iz dana u dan i iz utakmice u utakmicu. Trener Jusup je mene ubacio u seniore, a sada se pokušava izboriti s novim licima, nastoji stvoriti kemiju i nešto novo. To za sada ide dobro, želim mu sve najbolje i neka nastavi tako" - završio je Rok Stipčević.

.