Šime i Mihovil Fantela ušli su u predolimpijsku godinu, u kojoj žele ostvariti normu za Olimpijske igre u Parizu, ali i postići vrhunske rezultate na najvažnijim natjecanjima, nakon što su prošle sezone osvojenom broncom na Svjetskom prvenstvu u Kanadi još jednom potvrdili da spadaju u sam vrh klase 49er.

Medalja je stigla u sezoni u kojoj je Šime imao problema s ozljedom ramena, ali se oporavio na vrijeme za najvažnija natjecanja. Sada Fantele započinju pripreme za novu sezonu, u kojoj ne samo što se dijele odličja, već i olimpijske norme.

- Najvažniji cilj nam je maksimalno se spremiti za Svjetsko prvenstvo u Scheveningenu. Prvih osam zemalja tamo dobiva normu za Pariz, što bi značilo da bismo se nakon toga mogli u miru spremati za Olimpijske igre, kaže Šime.

Svjetsko prvenstvo u Nizozemskoj na rasporedu je od 11. do 18. kolovoza, a braća Fantela već krajem siječnja započinju svoje pripreme na kanarskom otoku Lanzarote, do kojeg će doći nakon čak 27 sati putovanja trajektom iz Cadiza.

- Tamo su odlični uvjete za pripreme. Na jednom dijelu otoka imamo zaista velike valove, kakve nigdje drugdje nismo vidjeli, a mogu se naći i mirniji uvjeti s manjim valom. Vjetra ne manjka, od stabilnog do nestabilnog i baš je dobro mjesto za trenirati, kaže Šime Fantela.

Fantele su mnogo radile na fizičkoj pripremi ove zime, a u Lanzaroteu će imati priliku ocijeniti u kakvoj formi ulaze u sezonu, jer na moru će biti i druge vrhunske 49er posade. Šimu i Mihu potkraj ožujka čeka prvo veliko natjecanje u Palma de Mallorci, regata poznata pod nazivom Trofej princeze Sofije.

Zadarskim jedriličarima  prioritet u 2023. godinu bit će jedrenje u Francuskoj, točnije Marseillu gdje će se odvijati jedriličarsko natjecanje Olimpijskih igara.  Stoga Fantele žele ove sezone što više vremena provesti  upoznajvajući uvjete  regatnog polja  na Azurnoj obali. Nakon Svjetskog prvenstva u kolovozu,  8. studenog u portugalskoj Vilamouri zakazano je Europsko prvenstvo za klasu 49er.

- Odlika ove sezone je to što će biti iznimno duga. Nećemo moći dići sve četiri u zrak nakon Svjetskog prvenstva, već treba ostati u formi za Europsko prvenstvo. Onda slijedi kratka zima pa olimpijske pripreme. Zato sada kada krećemo na put do Kanarskog otočja i započinjemo pripreme, imam osjećaj kao da smo krenuli put Pariza, kaže Šime.

U svakom slučaju, Fantelama uspjesi na velikim natjecanjima nisu strani. Zajedno su u klasi 49er već osvojili svjetsko zlato i broncu, kao i europsku broncu. Ove sezone pokušat će tome dodati nove medalje, a cilj je i dodatno podići formu za lov na olimpijsko odličje u 2024. godini, koje bi za Šimu bilo drugo u karijeri, nakon nezaboravnog zlata na Olimpijskim igrama u Riju u klasi 470.