Disciplinski sudac Nogometnog saveza Zadarske županije Jurica Vidaković izrekao je jedinstvenu kaznu od 10.000 kuna HNK Zadar zbog propusta i prekida prijateljske utakmice HNK Zadar - HNK Šibenik odigrane 17. kolovoza 2022. na Nogometnom igralištu Stanovi u Zadru.

Za rasizam i druge oblike diskriminacije te prekid utakmice uzrokovan rasističkim incidentom vlastitih navijača, koji su od prve minute utakmice gostujućeg igrača, 23-godišnjeg Marcosa Minu iz Kolumbije, vrijeđali na rasističkoj osnovi te naposlijetku prema istome u teren bacili bananu i staklene boce, uslijed čega su suci utakmice istu prekinuli u 65. minuti, određena je kazna od 5.000 kuna.

Za slabu organizaciju i nerede na igralištu koji su uzrokovali nerede na igralištu i doveli u opasnost sigurnost oštećenika i ostalih službenih osoba gostujućeg kluba izrečena je kazna od 2.500 kuna, jednako kao i za zanemarivanje obveza, odnosno nepravodobno prijavljivanje javne utakmice, nepridržavanje propisa HNS-a i Nogometnog saveza Zadarske županije.

Prijavu protiv kluba podnio je predsjednik Saveza Darko Banić, pretpostavljajući da je utakmica organizirana suprotno propisima te prekinuta uslijed rasističkog vrijeđanja igrača HNK Šibenik od strane neidentificirane skupine navijača domaćeg kluba. Nakon očitovanja oba kluba, oštećenika i sudaca utakmice utvrđeno je da se nije radilo o trening utakmici propisanoj Pravilnikom o nogometnim natjecanjima HNS-a, već o javnoj prijateljskoj utakmici, a kao dokaz istome se ističe javni poziv široj javnosti o mjestu odigravanja i terminu odigravanja ove pripremne utakmice kojeg je sa svojih platformi uputio prekršitelj.

HNK Zadar kao organizator utakmice nije pravilno procijenio stupanj rizika utakmice i obavijestio nadležna tijela HNS-a ili NSZŽ-a o utakmici posebno visokog rizika, a obzirom da je protivnik momčad koja se natječe u najvišem državnom rangu natjecanja, što automatski podrazumijeva utakmicu posebno visokog rizika, niti je na odgovarajući način osigurao sigurnost igrača i službenih osoba gostujuće ekipe.

Oštećenik nije ni jednom svojom gestom isprovocirao incident već se radilo o jednostranom diskriminirajućem i rasističkom činu dijela domaćih navijača, navodi se u rješenju, na koje se HNK Zadar može žaliti istom disciplinskom sucu. Za ponavljanje prekršaja klub se može kazniti novčanom kaznom od 20.000 kuna, a svako daljnje ponavljanje novčanom kaznom od 30.000 kuna i odigravanjem utakmica bez prisutnosti gledatelja.

Podjsetimo, policija je nedavno privela trojicu počinitelja, među njima i jednog 21-godišnjaka koji je bacio bananu na gostujućeg igrača, dok je policija podnijela prekršajnu prijavu protiv predsjednice HNK Zadar Ive Bokanović zbog kršenja odredbi Zakona o javnom okupljanju.