Enver Idrizi, proslavljeni hrvatski karatist, osvajač prve zlatne medalje (1992.) za Republiku Hrvatsku, mnogostruki osvajač europskih i svjetskih medalja, izišao je elegantno na teren kao da je - gle čuda! - koliko jučer završio veliku natjecateljsku karijeru pa je, sjajno raspoložen, karatisticama i karatistima demonstrirao nekoliko poteza, udaraca i tehniku tako jednostavnim načinom da će, nedvojbeno, svi oni to zapamtiti zauvijek. A i primijenjivati, dakako, objavljuje Višnjik.hr.

- Zašto smo ovdje, zašto sam i ja došao? Pa, da na zgodan način mladima predstavimo karate kao borilačku vještinu i način života, te da ih potaknemo da se u slobodno vrijeme bave njime - reći će Enver Idrizi.

U Športskom centru Višnjik, na otvorenom terenu za badminton, u četvrtak 25. kolovoza 2022. kao sastavni dio projekta Odaberi sport koji (projekt) već dugo osmišljava i provodi Hrvatski olimpijski odbor u suradnji s nacionalnim savezima, održani su prezentacija i promocija karatea u organizaciji KK-a Croatia, a uz sudjelovanje klubova Ipon, Lotos, Zadar, Zvonimir, Forum i Petrina Bibinje.

- Počašćen sam što sam ovdje, sa svojim kolegama u prekrasnom Višnjiku, gost Zadra i svih divnih ljudi predvođenih direktorom Denisom Karlovićem. Naravno, zadovoljan i time što promoviramo karate, a kad je već tako, onda ću reći i još nešto - zbori Enver Idrizi.

Što?

- Evo, Hrvatska je dobila domaćinstvo Europskoga prvenstva 2024. i svi mi želimo da to prvenstvo bude održano ovdje u Zadru, u prekrasnom Višnjiku koji je sportsko središte kakvog nema nigdje! Zalagat ćemo se zato svim snagama! - kaže jedan od najvećih hrvatskih sportaša i ustrajni promicatelj karatea.

U nekoliko pozdravnih riječi mladim karatisticama i karatistima Idrizi je napomenuo da budu ustrajni, predani vještini koju vole i da je pred njima budućnost. Sudionike i gledatelje pozdravili su također i Hrvoje Balen, pomoćnik glavnoga tajnika HOO-a za lokalni sport, te Denis Karlović, direktor ŠC-a Višnjik.

- Hrvatski olimpijski odbor već dugo provodi projekt Odaberi sport i ovaj je događaj njegov dio. Intenzivno se u suradnji s nacionalnim savezima zalažemo za uključivanje što više djece i mladeži u sport, navlastito poslije razdoblja zaključavanja tijekom krize uzrokovane COVID-om 19 jer je veoma bitno da se djeca i mladi vrate i nastave kontinuirano raditi u sportu - kazao je, uz ostalo, Hrvoje Balen.

Direktor ŠC-a Višnjik Denis Karlović kazao je:

- Želimo vam svima da se na ovom događanju u Višnjiku i u našem gradu osjećate ugodno, da ponešto naučite i želimo vam puno uspjeha u karateu. Iznimno smo počašćeni što smo domaćini našem proslavljenom Enveru Idriziju, Danilu Domdjoniju i svima koji su došli ovdje i radujemo se budućoj suradnji.

Na terenu je prezentaciju karatea vodio Danil Domdjoni, ptić iz biogradskoga gnijezda i višestruki osvajač medalja za Republiku Hrvatsku, te, kako je kazao Enver Idrizi, najbolji svjetski trener. Karatistice i karatisti pod njegovim su vodstvom izvodili različite vježbe, poteze i udarce, a uslijedio je i već spomenuti interval Idrizijeve demonstracije.

Posebno je bilo zanimljivo pred kraj događanja kad je Enver Idrizi odabranoj skupini karatista na glave navukao gornji dio kimona i odredio im stanovitu vježbu.

- Koncentracija! To je bitno, u svakom djeliću sekunde. Ajmo, da vidimo...

Kad je sve završilo, Idrizi je poentirao jednostavnim verbalnim udarcem:

- Kad jednom spoznamo gdje je u nama izvor svakog poteza, svakog pokreta, svakog udarca, otvara nam se put prema velikim postignućima!

Srdačan pljesak sudionika i gledatelja, sjajno raspoloženje! Cilj je ostvaren - popularizacija karatea, motivacija i uključivanje što više djece u klubove gdje će se kontinuirano baviti sportom ujedno promovirajući karate kao životnu filozofiju kojom se slave i sjedinjuju u uravnoteženu cjelinu kvaliteta tijela, volje i uma, stavljajući time sport u službu razvoja čovjeka.

Uz Envera Idrizija i Danila Domdjonija u stručnom stožeru prezentacije i promocije bili su i Zdenko Protuđer, Nikola Protuđer, trener u KK-u Croatia, Franjo Glavaš, trener u KK-u Zvonimir, Mladen Tomasić, trener u KK-u Forum, Goran Glavan, predsjednik KK-a Zadar, Mladen Sorić, trener u KK-u Petrina Bibinje i Denis Karlović, direktor Športskog centra Višnjik.