Šime i Mihovil Fantela te blizanke Anđela i Michalea Micheli Vitturi jedrit će na Svjetskom prvenstvu klase 49er i 49erFX u Kanadi.

Zadarski kontingent jedriličara i trenera Ede Fantela, Petra Cupać i Karla Krpeljevića jutros u zoru krenuo je na put za Kanadu gdje će se početkom rujna u Halifaxu, Nova Scottia održavati SP za te klase. Nakon 12 sati letenja i vremenska razlika od pet sati, zadarskim jedriličarima trebat će pet dana da dođu sebi.

Šime, koje ti je ovo Svjetsko prvenstvo? Uff, zatekli smo zlatnog olimpijca s tima pitanjem. I kada je pokušao to izračunati prema godinama koje jedri u ovoj te prethodnoj klasi 470, podsjetili smo ga na optimiste. Davno je bilo kada je Šime Fantela donio prvu svjetsku broncu u Zadar sa SP u Portugalu.

Braća Fantela su već uhodani u klasi 49-er u kojoj imaju svjetsku zlatnu medalju, dok je blizankama koje jedre za JK Uskok, ovo prvo SP.

Kao što im je bilo prvo Europsko, na kojem su Šime i Miho osvojili četvrto mjesto.

- S obzirom na to što nam se sve događalo na toj regati, rezultat je više nego izvrstan, podsjetio je Šime na nikad dotad doživljeno uništavanja oprema kad su ih udarile dvije jedrilice, diskvalifikaciju, sudačke odluke...

SP u Kanadi im je vrhunac ove sezone koja je počela sa Šiminom ozljedom ramena u Palma de Mallorci.

- Ne boli me, srećom. Mogu dati 100 posto sebe na brodu, kazao je najbolji zadarski sportaš svih vremena.

Od Europskog do Svjetskog bilo je malo vremena za odmor a ostalo za pripreme na moru i kopnu. Ove sezone im se pridružio Petar Cupać koji je dugo jedrio u toj klasi. Jedna nova energija i Perino korisno iskustvo i znanje su, prema riječima starijeg brata, pridonijeli da se Šime i Miho na brodu još više usklade.

- I što bolje osjetimo brod za što trebaju sati jedrenja na moru, dodaje Šime.

Prelazak u klasu 49-er pokazao se, prema riječima Šime, pun pogodak s obzirom na to da je klasa 470 zamalo ukinuta kao olimpijska, odnedavno postala mješovita.

To je brza i zahtjevna jedrilica, a klasa je velika. Došlo je do izmjena kod nekih vodećih posada, ali to ne umanjuje njezinu kvalitetu i konkurenciju s kojom se nosi zadarska posada.

Šime ne voli pitanje o očekivanjima a nismo ga to ni pitali s obzirom da je jedrenje nepredvidljivo natjecanje.

- Puno je plovova tijekom regatnog natjecanja, a rezultat je samo zbir što manje grešaka. To je jedina formula u kojoj kumuje i sportska sreća. Najvažnije je da jedriš protiv samoga sebe i ne osvrćeš se na druge, ustvrdio je vrhunski jedriličar. Šime ne očekuje ni idealne vremenske uvjete u Kanadi što je gotovo presudan faktor jedriličarskih natjecanja. Ali ni konkurenciju od stotinjak posada kao što je to na regatama po Europi.

Svjetsko prvenstvo u Kanadi za neke je bilo neostvarivo s obzirom da su kontejnerski troškovi prijevoza brodova i opreme tri puta skuplji negoli prije korone, ističe Šime Fantela s kojim smo razgovarali dok su čekali prekooceanski let.

Zato im je fizioterapeut Damir Dado Burčul koji zbog obiteljskih razloga nije mogao s njima na put, poručio prilikom posljednjih masaža da mu što više javorovog sirupa pošalju kontejnerom iz Kanade.