Nakon dvije godine stanke u subotu će se u Jazinama održati deveta po redu regata Jadranov veslački dvoboj osmeraca. Ukupno će nastupiti četrnaest osmeraca u otvorenoj kategoriji, veteranskoj i kombinirano žensko-muškim posadama.

Jadranov veslački dvoboj osmeraca je sprint regata na kojoj se natječu osmerci. Jedinstvena je po tome, što je jedina noćna veslačka utrka u Hrvatskoj, odnosno dio utrka vesla se pod svjetlima reflektora.

Regata će se održati u vremenu od 17.30 do 21.30 sati u uvali Jazine odnosno ispred Veslačkog doma. Fiksni start je predviđen na početku uvale s ciljem na gradskom mostu što će biti vidljivo označeno. Dio utrka, odnosno finalne utrke biti će veslane pod svjetlima reflektora u večernjem terminu. Duljina staze iznosi 500 metara odnosno vremenski oko 1 minutu i 25 sekundi.

Čitava utrka je osmišljena kao festival veslanja, a osmerac, kao najatraktivnija disciplina u veslanju ima veliku tradiciju u povijesti zadarskog veslanja. Veslački klub Jadran, kao najstarije djelatno sportsko društvo u Gradu Zadru, baštinik je tradicije organiziranog veslanja u Zadru već više jednog stoljeća, točnije od 1908. godine. Zadarski veslači osvojili su dvije brončane olimpijske medalje, i to u osmercu u Parizu 1924. i Branimir Vujević 2000. u Sydneyu.

Bilo je velikih uspjeha i na domaćim natjecanjima, gdje je osvojeno više od 60 naslova prvaka države u disciplini osmerca u kategorijama od juniora do seniora. Upravo zbog ovih činjenica odlučili smo organizirati natjecanje osmeraca ovdje u Jazinama kako bi prikazali našim sugrađanima veslanje u svojem najatraktivnijem izdanju ili kako ga u veslanju nazivaju kraljevskoj disciplini.
U utrkama će nastupiti i veslači veterani koji su nastupali na OI i SP.