Grgo Mujan pobjednik je jubilarnog 50. plivačkog maratona Preko - Zadar, koji se danas održao u tradicionalnom terminu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Mujan je dionicu dugu skoro pet kilometara isplivao za 51 minutu i 45 sekundi, nešto slabije od rekorda maratona kojega je i sam ranije postavio, za jedne od prijašnjih pobjeda. Ponovio je tako lanjski uspjeh, baš kao drugoplasirani Roko Krpina, koji se drugu godinu zaredom mora zadovoljiti pogledom u Mujanova leđa. Treći je bio Mauro Bobanović, četvrti Noa Kuman, dok su peto i šesto mjesto osvojili 15-godišnji blizanci Josip Bepo Srzić i Šimun Srzić. Ovog puta za sekundu „stariji" bio je Josip Bepo.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Klara Bošnjak, koja je dionicu isplivala za manje od 58 minuta. Nekoliko sekundi više od sata plivale su drugoplasirana Ana Bobanović i trećeplasirana Dina Volarević.

Na maratonu je nastupilo 238 plivača, a o kolikom se rekordu radi govori činjenica da je do sada rekordno izdanje imalo 180 sudionika. Da bi se takav maraton uspješno organizirao bio je potreban višemjesečni rad djelatnika Plivačkog kluba Zadar, koji su na kraju uspješno iznijeli taj posao. Na svemu učinjenom njima i plivačima čestitao je prilikom dodjele priznanja gradonačelnik Branko Dukić.
- Čestitam današnji blagdan svima onima koji su stvarali Hrvatsku, a i vama koji ste svojom voljom i treniranjem pokazali što možete postići. Čestitam svakom pojedinačno, bez obzira na plasman, rekao je Dukić.

Posebne plakete dodijeljene su utemeljiteljima maratona Josipu Eći Vlahoviću i Zdravku Sutloviću, kao i odsutnima Anti Maričiću te Zorislavu Šušku Taciju, pobjedniku najviše maratona do sada, te preminulom Nicoli Dellaviju, sudioniku svih prijašnjih maratona, za kojega su nagradu preuzeli njegovi unuci. Dugogodišnjem tajniku PK Zadar Zdravku Sutloviću priznanje su uručili njegovi unuci, koji su danas plivali maraton.

Istaknuto je i nekoliko zanimljivosti iz povijesti maratona, koji se nekada plivao do hotela Zagreb na Poluotoku. Jednom se održao u kontra smjeru, iz Zadra za Preko, ali se te godine pokazalo da to nije bila dobra ideja. Na prvom izdanju 1973. nastupilo je 13 plivača, pobijedio je Tihomir Sabo, a isti uspjeh ponovio je sljedeće godine, plivajući cijelo vrijeme delfinom. Najmlađa sudionica ikada bila je Dina Longin, koja je 1996. nastupila sa svega 6 i pol godina. Danas je najmlađa sudionica bila 10-godišnja Adriana Knežević, dok je najstariji bio 78-godišnji Ante Cvitanović. Završnicu maratona uveličao je prelet akrobatske skupine Krila Oluje.

Pobjednici po kategorijama: U15 Josip Bepo Srzić, 16-19 Roko Krpina, 20-29 Grgo Mujan, 30-39 Miran Hrđok, 40-49 Frane Vlatković, 50-59 Siniša Staničić, 60+ Ken McMahon. Žene: U15 Ana Bobanović, 16-19 Klara Bošnjak, 30-39 Blanka Kvaranta, 40-49 Alla Romanenkova, 50-59 Silva Masnov.

Pobjednici po kategorijama (rekreativci): U15 Petar Moravek, 16-19 Noa Kuman, 20-29 Valentin Špralja, 30-39 Niko Košta, 40-49 Marko Denković-Kraljev, 50-59 Josip Aralica, 60-69 Boris Bucalo, 70+ Ante Cvitanović. Žene: U15 Andrea Uhoda, 16-19 Lucija Klasić, 20-29 Lea Matešić, 30-39 Tina Zdunić, 40-49 Marija Zanki, 50-59 Mirna Marović.