Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza održat će se tradicionalni, ove godine i jubilarni 50. plivački maraton Preko - Zadar.

Maraton kojim se preplivava zadarski kanal od prošle godine uvršten je u Cro cup sustav daljinskog plivanja. To znači da će i ove godine na startu s rive u Preku u 9 sati uz maratonce rekreativce zaplivati i maratonci natjecatelji, registrirani pri Hrvatskom savezu daljinskog plivanja.

U CRO CUPU sudjeluju isključivo registrirani plivači dok se tradicionalna utrka održava kao i do sada - u 8 starosnih kategorija. Pliva se poznata ruta od 4.600 metara. Staza će biti označena plutačama, uz svima već poznate prateće brodice. Svi rekreativci trebaju imati brodicu za pratnju dok registrirani plivači pri HSDP-u ne trebaju.

- I ovim putem molimo ljude dobre volje koji imaju brodice i mogu pomoći u pratnji naših domaćih plivača da se odazovu sudjelovanju na 50.maratonu. Za barkajole su osigurani trošak goriva, topli obrok i majica, pozivaju organizatori iz PK Zadar.

Kontrolu brodica za vrijeme maratona provode Lučka kapetanija, Pomorska policija, Javna vatrogasna postrojba Zadar, Marina Preko, Jedriličarski klub Uskok, HGSS, EMERGENSEA i Crveni križ. Veliku podršku i ove godine maraton ima od TZ Preko i Općine Preko.

- PK Zadar poziva sve rekreativce i zaljubljenike u plivanje, mlade i stare, da se prijave na 50. maraton, a sve ostale pozivamo na druženje u 9:30 sati na bazen Kolovare. U iščekivanju prvih plivača na cilju, organizirali smo malu trku za najmlađe, otkrivaju u pozivu.

Sudjelovanje na natjecanju prijavljuje se putem web stranice. Prijave za sudjelovanje otvorene su do srijede 2.08.2022. godine u 12:00 sati. Svi obrasci dostupni su na web stranici kluba. Svečano proglašenje bit će u 12 sati.