Od 22. do 26. lipnja u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku bit će održano 17. Europsko prvenstvo u mažoret-sportu. Prema najavama organizatora na Višnjiku će se okupiti gotovo 4 tisuće sudionika.

Tim povodom na pripreme za natjecanje u dvoranu Krešimira Ćosića stigla je reprezentacija Ukrajine.

- Prije rata smo lijepo živjeli, radili i trenirali, međutim kako što znate u našoj se zemlji dogodio rat kojeg nitko od nas nije očekivao. Nakon toga razmišljali smo kako nastaviti s treninzima i natjecanjima jer su naše članice uslijed agresije na Ukrajinu raseljene svugdje po svijetu, a neke su djevojke ostale i na okupiranom području. Nismo imale ni rekvizita ni interneta koji bi nam omogućio online treniranje. Nismo znale što napraviti jer smo ipak željele sudjelovati na ovom Europskom prvenstvu. Također, i jer smo sudjelovale na Europskom prvenstvu na Višnjiku i prošle godine. Tada niti nismo bile svjesne koliko je to sretno razdoblje bilo za nas, ispričala je za službene stranice Sportskog centra Višnjik Anna Domnich, voditeljica ukrajinske reprezentacije u mažoret sportu.

Usprkos teškim ratnim okolnostima prevladala je želja da ukrajinska reprezentacija ipak sudjeluje na ovom natjecanju kako bi se ljudima u svijetu i na ovaj način podigla svijet o zbivanjima u toj zemlji:

- Tako da smo počele vježbati on line i bez pom-pona te smo naše majice koristile umjesto pom-pona na način da smo ih vezivale u čvorove. Za Europsko prvenstvo smo uspjeli okupiti 80 djece.

Ukrajinska reprezentacija svojim će nastupom otvoriti 17. Europsko prvenstvo u mažoret-sportu:

- Naša izvedba bit će posvećena svim ljudima u našim gradovima i budućnosti Ukrajine jer vjerujemo da su djeca naša budućnost i da će Ukrajina biti neovisna i dio Europske unije, istaknula je Anna.

Također, zahvalila je ŠC Višnjik što je ukrajinskoj reprezentaciji omogućena dvorana za pripreme:

- U Zadru se svi osjećamo jako dobro, smještaj i uvjeti za trening su odlični. Uz podršku svih vjerujemo u dobar plasman na natjecanju.

17. EP u mažoret-sportu počet će 22. lipnja 2022. otvaranjem u 9 sati u Dvorani Krešimira Ćosića. Nastupit će timovi iz Poljske, Slovenije, Mađarske, Luksemburga, Češke, Bugarske, Italije, Slovačke, BiH, Crne Gore, Ukrajine, Srbije i Hrvatske. Prvenstvo će završiti svečanom ceremonijom 26. lipnja 2022.