Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća naći će se dvije točke o davanju jamstva za kredite - Liburniji od 10 milijuna kuna i KK Zadru od, pretpostavlja se, tri milijuna. Još jedna točka vezana je uz kreditiranje društava u gradu, ali ne za podizanje novog, nego rješavanje pitanja starog - Grad Zadar otpisat će kredit od 2,5 milijuna kuna koji je dao udruzi HNK Zadar i pretvoriti ga kapital pri preoblikovanju kluba.

Tadašnji v. d. predsjednika Damir Knežević uputio je gradonačelniku Branku Dukiću još u studenom prošle godine zahtjev da se prema odluci Skupštine Hrvatski nogometni klub Zadar preoblikuje iz Udruge građana u športsko dioničko društvo. „Ovim putem HNK Zadar predlaže Gradu Zadru da se prihvati odluka skupštine o preoblikovanju te da Grad Zadar obavijesti naš Klub o svojoj namjeri i odluci. Za sva ostala pitanja i informacije stojimo Vam na raspolaganju", naveo je Knežević, ne spominjući što će biti s kreditom od 2,5 milijuna kuna.

Pola godine kasnije pročelnica Dina Bušić piše prijedlog odluke u kojemu se navodi ono čega u priloženom dopisu nema, a to je da se 2,5 milijuna kuna unese u temeljni kapital kao udio Grada Zadra.

- Hrvatski nogometni klub Zadar pokreće postupak preoblikovanja iz sportske udruge za natjecanje u Msportsko dioničko društvo te se obratio Gradu Zadru sa zahtjevom da Grad svoju tražbinu u iznosu od 2.500.000 kuna pretvori u dionice te tako postane jedan od ulagača. S obzirom da Grad Zadar prepoznaje Hrvatski nogometni klub Zadar kao nositelja kvalitete, proces preoblikovanja nužan je korak zbog unaprjeđenja poslovanja na svim razinama. Osim što Hrvatski nogometni klub okuplja zavidan broj djece te se najintenzivnije bavi treninzima i natjecanjima, proces preoblikovanja iz sportske udruge za natjecanje u sportsko dioničko društvo, vidi kao nužni korak, a sve kako bi mu se otvorile brojne druge mogućnosti, a koje mu sada kao sportskoj udruzi, nisu dostupne; od otvaranja kluba širem spektru mogućnosti djelovanja na poslovnom tržištu kroz afirmativno i razvojno poslovanje u područjima sklapanja profesionalnih ugovora, kako profesionalnih ugovora sa igračima tako i s ostalim pravnim osobama te, dakako i sponzorskih ugovora te svih ostalih tipova ugovora kojima je za cilj unaprijediti prihodovnu stranu proračuna kluba.

U tom smislu Hrvatski nogometni klub Zadar se obraća Gradu Zadru sa zahtjevom da Grad svoje potraživanje po osnovi dane pozajmice iz 2021. godine u iznosu od 2.500.000 kuna pretvori u dionice te da na taj način Grad ostvari pravo na adekvatnu i zasluženu ulogu u razvojnom procesu Hrvatskog nogometnog kluba Zadar, navela je Bušić.

Kada je kredit dan udruuzi rečeno je da će se u jednom trenutku moći tražiti povrat sredstava, ili će ona ući u temeljni kapital kluba, što je u startu bila realnija opcija.

Podsjetimo, Grad Zadar bio je suvlasnik NK Zadar s.d.d., koji je kasnije otišao u stečaj. Osim što je preuzeo dionice temeljem poreznog duga državi u procesu preoblikovanja, Grad je uplatio i dodatni milijun kuna gotovine u, pokazalo se, rupu bez dna. S ova 2,5 milijuna kuna Grad bi, pretpostavlja se, trebao biti manjinski vlasnik, dok bi većinski trebao biti netko od privatnika. Otežavajuća okolnost je što će klub, prema svemu sudeći, sljedeće godine igrati u četvrtom rangu, pa će trebati dosta vremena dok bude atraktivan jačim ulagačima.