Zbog povratka utrke Wings for Life World Run, nakon dvije godine korona pauze, očekuje se kako će se ove nedjelje na Poluotoku okupiti 12 tisuća građana, a od čega 5 tisuća trkača koji će se okupiti u 13 sati na startu na Liburnskoj obali.

- Zadar je jedna od sedam službenih lokacija utrke, a uz trčanje putem aplikacije, bit ćemo globalno prisutni u 165 zemalja diljem svijeta. Slike Zadra i naše utrke obići će u nedjelju cijeli svijet, rekla je na današnjoj konferenciji za medije članica organizacijskog tima Iva Milevoj zahvaljujući Gradu Zadru i policiji na podršci kao i svim sudionicima i volonterima.

Njih čak 650 nalazit će se na stanicama za okrjepu duž 70 kilometara duge staze koja seže nešto dalje od Šibenika.

- Osim kompleksnosti utrke bitno je naglasiti njezinu važnost za trkačku zajednicu u Zadru. Wings for Life je već devetu godinu glavni motivator rekreacije u gradu. Paralelno s rastom utrke raste i rekreacijski sport. Nivo organizacije ne zaostaje ni za njujorškim maratonom pa možemo biti ponosni na našu zadarsku utrku, istaknuo je Jure Šango, osnivač Škole trčanja Zadar koji je uključen u organizaciju ove globalne utrke.

Gradonačelnik Branko Dukić zahvalio je organizatorima što su ostali vjerni Zadru. Grad Zadar im se odužio sponzorstvom u iznosu od 300.000 kuna.

- Spremni dočekujemo tisuće sudionika i posjetitelja i utrku koja na jedinstveni način podiže svijest o potrebama osoba s ozljedama leđne moždine, promovira Zadar i potiče na zdrav život, rekao je Dukić dodajući kako vjeruje da neće biti problema unatoč brojnim gradilištima u gradu.

Kako bi sve prošlo u najboljem redu, utrku će osigurati i snimati policija, a među samim trkačima bit će i načelnik PU zadarske Anton Dražina. Zbog utrke uvedena je posebna regulacija prometa koju su danas predstavili Marijo Tokić, voditelj službe za javni red i sigurnost PU zadarske i Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

- Očekuje se pojačan promet na cestama i pojačane gužve. Policija će provoditi posebnu privremenu regulaciju prometa na Poluotoku, a kasnije duž cijele trase utrke. Molimo građane za strpljenje i korištenje alternativnih prometnih pravaca, poručio je Tokić.

Osim rekreativaca u utrci će sudjelovati i profesionalni trkači, među kojima se posebno ističe Nikolina Šustić Stanković, svjetska prvakinja u ultramaratonu na 100 kilometara, koja je uz Wiolettu Paduszynsku, pobjednicu utrke u Americi, glasi za favoritkinju zadarske utrke Wings for Life.