Jubilarna deseta sezona Erste Plave lige, najvećeg dječjeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj, starta 5. svibnja u Osijeku, a 12. svibnja stiže u Zadar!

U proteklih devet godina je na natjecanjima Erste Plave lige u 11 hrvatskih gradova sudjelovalo više od 32 tisuća osnovnoškolaca te više od 60 tisuća roditelja, trenera, profesora te ostalih navijača i podupiratelja ovog projekta.

Školarci od 1. do 6. razreda i ove će se godine natjecati u atletskim disciplinama prilagođenim njihovom uzrastu uzrastu - u utrkama na 60, 300 i 600 metara, u skoku u dalj te bacanju kugle i vortexa.

Dvoje prvoplasiranih iz svakog grada nastupit će na finale Lige 11. rujna na u Zagrebu, u sklopu najstarijeg i najvažnijeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj - 72. Memorijala Borisa Hanžekovića.

Organizator natjecanja je atletski klub Pro Sport uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog atletskog saveza, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar", Boris Hanžeković Memorijala.

Erste plava liga je projekt Atletskog kluba Pro Sport koji je pokrenut u svrhu promicanja sportskih vrijednosti i usvajanja karakternih osobina među djecom, popularizacije atletike, sporta i rekreacije općenito, poticanja zdravog natjecateljskog duha, psihofizičkog razvoja djece kao i zabavnog provođenja slobodnog vremena uz tjelesnu aktivnost.

Važnost približavanja atletike kao i sporta općenito djeci osnovnoškolskog uzrasta prepoznali su i ambasadori - najbolji hrvatski atletičari i atletičarke Blanka Vlašić, Sandra Perković, Sara Kolak, Paola Borović, Stipe Žunić i Ivan Horvat.

Nastup s najvećim svjetskim zvijezdama i najboljim hrvatskim atletičarkama i atletičarima velik je motiv, ali i nezaboravno iskustvo za sve mališane koji sudjeluju na Erste Plavoj ligi.