Dvojac JK sv Krševan u klasi 49er, Šime i Mihovil Fantela morali su prekinuti regatu Trofej princeze Sofije i  danas su napustili Palma de Mallorcu prije završetka natjecanja u nedjelju. Ovaj put nije razlog korona kao prije dvije godine već viroza koja je onemogućila Šimu Fantelu da nastavi s natjecanjem.

No, to nije sve što mu se dogodilo u Palmi. Šime je drugog dana regate, u plovu u kojem su braća Fantela završili prvi, ispao s jedrilice i vukao se dok se nije ukrcao na brod. Koštalo ga je to ozlijede koju je sanirao fizioterapeut Damir Dado Burčul.

Šime je trećeg dana natjecanja stisnuo zube i s Mihom odjedrio dva plova u kojem su bili četvrt i osmi. Svih pet plovova, braća Fantela su odjedrili u TOP 10 i kada su ušli u Zlatnu skupinu u kojoj će i ostati nisu mogli naći se na startu finalnih jedrenja. S ukupno 10. mjesta pali su na 25. i tu će ostati kada u nedjelju završi regata i podijele se medalje.

Prva je to regata ove sezone, kada jedriličari nisu dovoljno uigrani, a uvjeti u Palmu su bili nikad gori.  - Prava zima, na moru iznimno hladno, jak vjetar. Nismo htjeli dalje riskirati, kazao je trener Edo Fantela uz odluku o prijevremenom povratku iz Palme u koju su prvi put došli Šime Fantela i Igor Marenić kao 17-godišnji jedriličari na tu veliku regatu olimpijskih klasa. Trofej su, međutim, osvojili tek 2014. godine u klasi 470 u kojoj su osvojili zlatnu olimpijsku medalju dvije godine poslije.

Braća Šime i Mihovil Fantela u novom olimpijskom ciklusu pred sobom imaju dugu i zahtjevnu natjecateljsku sezonu.

Da su u Palmi bili žestoki uvjeti na moru, a jedrenje je postalo akrobatika u kojoj se često događaju i prevrtanja,  vidljivo je iz fotografija regate. U  Palmi smo otkrili još jednu poveznicu sa Zadrom. TUI-jev cruiser Marella Discovery 2 koji je prije dvije godine zimovao u Gaženici zbog korone, također se vrati u Palmu. Kao kulisa ili u plovidbi uz regatno polje!?