Na premijernoj regati European Sailing Series u klasi Melges 24, koja je protekli vikend održana u Rovinju, nastupilo je 30 posada iz sedam europskih zemalja, a pobijedila je talijanska Strambapapa ispred tri hrvatske posade.

Pobjedu je odnijela talijanska posada Strambapapa vrhunskog talijanskog jedriličara Michelea Paolettija ispred trogirskog Matarana 24 čiji je kormilar bio Ante Botica te posade Panjića iz Biograda s Lukom Šangulinom za kormilom. Među deset najboljih od hrvatskih posada još su se plasirali Ivan Kljaković Gašpić s Universitas Novom na četvrtom mjestu te Goran Ivanković čija je Fjonda u ukupnom redoslijedu zauzela devetu poziciju.

- Dolazak ovako velike regate priznanje je udruženju klase Melges 24 i cijelom hrvatskom jedrenju koje je ovim natjecanjem dobilo priliku za veliku promociju. Mi smo imali vrhunske uvjete na moru, tri dana jedrenja u kojem su sekunde odlučivale pobjednika. Rovinj je stvarno bio prava fešta od jedrenja, izjavio je Luka Šangulin, vlasnik i kormilar, najbolji jedriličar iz Biograda.
Šangulin je na brodu imao dobru asistenciju iskusnog hrvatskog jedriličara u matche raceu, Tomislava Bašića te poznatih jedriličara Tonka Rameše, Marka Smolića i Marka Pezelja.

U natjecateljskom kalendaru ove stare ali sve aktivnije monotip klase je i Otvoreno prvenstvo Hrvatske u Zadru