Pred punim tribinama dvorane 3 ŠC Višnjik sinoć je predstavljena knjiga „Samopouzdanje bez Inata, 30 treninga i razgovora sa sportskim psihologom" mladog zadarskog sportskog psihologa Tonija Gaute.

Riječ je o svojevrsnoj zbirci 30 razgovora koje je autor vodio sa sportašima tijekom 30 treninga. Kao akteri se u knjizi pojavljuju profesionalni sportaši i reprezentativci, ali i predstavnici nadolazećih naraštaja sportaša.

„Knjiga već samim nazivom i predgovorom ukazuje na autorovu vještinu baratanja riječima. Te riječi koje teku, lakoća kojom se prenose osjećaji i vlastito iskustvo, daju autentičnost svakoj ispisanoj rečenici. Svaka seansa nam kroz zanimljiv i realan dijalog sportskog psihologa i sportaša donosi „priču" s kojom se mnogi sportaši, treneri, ali i šira populacija, mogu lako poistovjetiti. Na kraju svake priče čitatelj dolazi do poučnih zaključaka, koji ga uz praktičnu vrijednost potiču i na promišljanje. Uz vještinu prenošenja misli, autor također pokazuje visoku razinu stručnosti te na jednostavan i razumljiv način čitatelju objašnjava različite koncepte iz područja sportske psihologije. Priručnik se preporučuje svim sportašima i trenerima koji žele raditi na sebi te tako unaprijediti vlastite kompetencije u području psihološke pripreme i mentalne spreme", rekao je u uvodnoj riječi magistar psihologije, sportski psiholog GNK, stručni suradnik Hrvatskog olimpijskog odbora i Tonijev mentor Boris Balent.

Na njegove riječi nadovezala se urednica i lektorica knjige Valentina Mlađen, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, višegodišnja urednica u Zadarskom listu, a danas predavačica u Obrtu za poduku „Libra".

„Grad Zadar, kao grad sporta, Tonijevom se knjigom podigao za jednu stepenicu više prateći sportske trendove u svijetu, jer vrhunski sport nije samo fizička, nego i psihička sprema. Ali ono što ovu knjigu čini jedinstvenom nije samo njen doprinos sportskom razvoju grada Zadra, nego i njena moguća primjena u radu s mladim ambicioznim ljudima koji se trude da ostave svoje otiske u društvu u kulturnom, znanstvenom ili nekom drugom području. Jednostavan jezik i metafore kojima se Toni služi lako su shvatljive svim uzrastima i nisu namijenjene isključivo struci i uskom krugu ljudi koji ih mogu razumjeti, a upravo je u tome jedan od najvećih aduta i vrijednosti ove knjige". istaknula je Mlađen.

„Zahvalan sam svima koji su sudjelovali na ovoj promociji. Hvala ljudima na odazivu i ugodnoj atmosferi. Vjerujem da će stranice ove knjige doći do trenera, sportaša i roditelja sportaša i biti praktično i pitko štivo koje će svatko moći primijeniti na sebi, pogotovo na sportskim natjecanjima", kazao je autor Toni Gauta magistar psihologije s položenim stručnim ispitom i posebnom dopusnicom za rad na psihološkoj pripremi sportaša. Početkom 2019. otvorio je prvi centar psihologije sporta u Zadru „Metanoia" koji se bavi mentalnom pripremom sportaša za natjecanja, a samo tri godine kasnije objavio je i svoju prvu stručnu knjigu.

Gauta je na ovom projektu oko sebe okupio tim mladih zadarskih stručnjaka. Tako su fotografije autorski rad Nenada Opačića, dok se za dizajn naslovnice pobrinuo Igor Lončar. Knjiga je tiskana u tiskari Znanje, nakladnik izdanja je Metanoia - obrt za obrazovanje i podučavanje, a za grafičko oblikovanje zaslužan je Illeconcept.