Zadarski atletičar i atletski trener Stipe Žunić oglasio se u povodu nedavne informacije kako mu je inspekcija zabranila ras s mladim atletičarima u Atletskom klubu Fortius. Obrazložio je kako je došlo do zabrane i najavio kako će ispoštovati sve kriterije koji se po pravilniku traže za taj rad.

- Problem je sljedeći: iako sam licencirani trener od strane Hrvatskog atletskog saveza i svjetske atletske organizacije, nedostaje mi papir hrvatske ustanove obrazovanja kadrova za sport za rad u atletskom klubu. Iako sam po fakultetskom obrazovanju sociolog te po raznim učilištima i institutima manualni terapeut, licencirani osobni trener te uskoro specijalist za ljudsku biomehaniku, inspekcija za atletiku je odlučila svoje. To, naravno, nema nikakve veze s mojim privatnim poslom u Performance Centar Zadar.

Osobno smatram da ako je netko bio vrhunski sportaš da to nikako ne mora značiti da može biti i trener. Za to je potrebno biti čovjek mira, imati karakteristike pedagoga, psihologa, a treba i poznavati ponešto anatomije, fiziologije i metodike treninga. No, imamo problem u sustavu gdje se više pita papir, a manje ove bitnije vrijednosti jer su djeca svetinja. No, zakon se mora poštovati i ja ću se udaljiti s atletskih borilišta dok ne završim kineziologiju ili barem minimalno potreban kriterij online da bi se zakon zadovoljio, premda je moje mišljenje da trener treba imati trajni stav edukacije dok je živ, kaže Žunić.

Svoju sadašnju etapu trenerske karijere Žunić je zaključio nastupom mladih atletičara na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske u Splitu, na kojemu su članovi AK Fortius Grgo Anzulović i Jakov Pijaca osvojili srebrnu i brončanu medalju u bacanju koplja.