Košarkaši Zadra sinoć su iza sebe ostavili prvu neuspješnu kampanju u trećoj sezoni igranja, odnosno od odlaska Cedevite iz hrvatske košarke. Sveto trojstvo - osvajanje Kupa, osvajanje prvenstva i opstanak u ABA ligi Zadar je do sada uspješno odrađivao. U prvoj pandemijskoj sezoni, doduše, bila je riječ o prekidu ABA lige iz koje nitko nije ispao, te prekidu prvenstva u trenutku kada je Zadar bio uvjerljivo na prvom mjestu i prvi favorit. Prošle godine drugi put je osvojen kup, osvojen je i naslov prvaka i Zadru je završnica Kupa Krešimira Ćosića bila prva situacija u kojoj je nešto morao obraniti. A sezona u kojoj je krenuo „pucajući si u noge", krivom selekcijom momčadi, trenera, problemom u odnosu s Gradom kao vlasnikom, razvila se u potpuno očekivanom smjeru.

Zadar se često iz loših sezona izvlačio promjenom igrača, dovođenjem novih Amerikanaca, kao što je lani bio slučaj s Justinom Carterom, koji je već na početku sezone zamijenio Jacobija Boykinsa. Ove godine već je napravljena jedna zamjena, kada je umjesto Uroša Lukovića doveden Thompson. No okolnosti su se promijenile, novi Nadzorni odbor tražio je od direktora Željka Žilavca da se novi igrači ne dovode, a ova odluka, provedena mimo njihovog znanja, rezultirala je kaznenim „penalom" od pola milijuna kuna iz već dogovorenog rebalansa. Predsjednik NO Ante Rubeša kasnije je rekao kako do kraja sezone neće biti novih transfera, te kako je novac iz proračuna namijenjen za funkcioniranje momčadi u sadašnjim okvirima.

U tom svjetlu posebno je zanimljiva izjava koju je zadarski trener Vladimir Anzulović dao nakon sinoćnje utakmice:

- Naša momčad je obrambena i mi bez velike energije ne možemo igrati. Mi smo prije ovog turnira, u 22 dana, odigrali 10 utakmica, a ovamo smo došli sa samo 10 igrača među kojima i dva juniora. Malo smo kratki i bit će teško ovako izdržati sezonu pa svakodnevno tražimo upravu da nam omoguće neko pojačanje.

Anzulović je „zaboravio" kako je nakon dolaska u Zadar rekao da je svjestan situacije i da ga ne bi dopala uloga trenera da je situacija bolja. Njegovo dovođenje naišlo je na otpor dijela javnosti koja ga nije smatrala dobrim rješenjem, a traženje pojačanja neće pomoći u njegovoj popularnosti. Doduše, treba biti realan i reći da Anzulović nije kriv za problem loše selekcije momčadi na početku sezone, kada je dovedeno nekoliko „četvorki" a nijedan šuter, uz već spomenutog Lukovića koji se pokazao velikim promašajem. A nije da njegove prethodne sezone nisu dale naslutiti da je najbolja košarka iza njega.

Žilavce ruke nisu vezane samo zabranom Nadzornog odbora, nego i činjenicom da novca u klupskoj blagajni nema dovoljno, bez obzira na pet milijuna kuna koje se u ratama doznačavaju iz gradskog proračuna. Velikih sponzora nema, zarade od ulaznica također, webshop i marketing ne postoje, a uskoro bi na plaću (napokon) trebali sjesti sportski direktor i direktor marketinga.

Najveći grijeh je ipak u tome što ni Perinčić ni Anzulović nisu uspjeli afirmirati mlade igrače. Iako je ove sezone bilo dosta prilike za napredak, sezonu su s klupe uglavnom gledali Duje Brala, Tomislav Buljan, Filip Paponja, a do nje nisu ni došli Krševan Klarica, Antonio Sikirić, Maksim Matulina... U Ciboni su igrači njihovih godina već nositelji igre - sinoć je Lovro Gnjidić (20 godina) igrao 22 minute, 22-godišnjaci Danko Branković, Toni Nakić i Mateo Drežnjak po tridesetak minuta, čak i Amerikanac Reuvers je tek puhao 23 rođendanske svjećice... Dodajmo kako je najveća zvijezda momčadi 19-godišnjak Roko Prkačin, koji zbog ozljede ne može igrati.

Iako se Anzulović žali na uzak roster, Brala je sinoć dobio minutu i pol u igri, Buljan niti minutu. Igrali su sinoć Carter (35), Marčinković (33), Vuković (29), Junaković, Mavra i Thompson (28), s Drežnjakom (24) i Jordanom (23) kao najmlađima, a da pritom nisu izdanci zadarske škole košarke. Najbolji juniori države ne uspijevaju se probiti u prvu momčad, a kad samo kupuješ, naravno da ne možeš računati na ono što Cibona ima ove godine.

Na sve ovo dodajte kako je Zadar nakon serije poraza tek četvrta momčad HT Premijer lige, da je Cedevita Junior sinoćnjom pobjedom protiv Splita pokazala da se Tedeschijev projekt na velika vrata vraća u hrvatsku košarku, i eto razloga za glavobolju zadarskim navijačima. Današnji Zadar ne izgleda kao momčad koja može obraniti naslov prvaka, a pogotovo kao momčad koja će vladati hrvatskom košarkom u godinama koje dolaze.