U večernjim satima nakon što se klizalište na Višnjiku zatvori za posjetitelje, led preuzimaju hokejaši "Bure", prvog i jedinog hokejaškog kluba na ovim prostorima. Njihova priča krenula je 2014. godine, ali su konture kluba stvarane godinama ranije kada su zaljubljenici u hokej prepoznali sebi slične na tadašnjem klizalištu Forum.

- Iako sam živio vani, u Zadru sam prvi put stao na klizaljke. Bila je to 2011. godina kada sam vidio dečke na klizalištu na Forumu. Oči su mi bile ovolike kad sam čuo da igraju hokej. Zvali su me da im se pridružim i otada se družimo, a 2014. godine smo osnovali Inline hokej klub Bura. Ime smo nekako zajednički osmislili, htjeli smo da zvuči dalmatinski. Bilo je tu svakakvih ideja, uključujući i galebove. Odluka je pala na buru jer je jaka, nosi i dere, ispričao nam je predsjednik kluba Anton Legeny, koji je na studij u Zadar stigao iz Zagorja, a inače je rodom iz Slovačke.

Zanimljiva je pozadina i ostatka ekipe. Dio ih je iz Zadra, dok neki stižu čak iz daleke Kanade u kojoj je hokej dio nacionalnog identiteta. "Studij, obitelj, ljubav..", uglas nam govore razloge zbog kojih je Zadar postao njihov dom. Ekipa je zaista šarolika - od 17 do godina koje se ne otkrivaju, od sudaca za kaznena, a ne sportska djela do bivših igrača zagrebačkog Medveščaka... Njihova imena su: Igor Berghaus, Angelo Pauković, Dennis Lončar, Adam Lončar, Rudi Tangar, John Čirjak, Pavao Mazić, Jakov Žugaj i Vladimir Rončević.

Već prvog mjeseca postojanja "Bure" ostavili su trag u povijesti zadarskog sporta, kada su na Forumu organizirali prvu hokejašku utakmicu na području Dalmacije.

- Iste godine osnovana je Jadranska liga koja je okupila ekipe iz Rijeke, Pule i Splita. Odmah te prve godine osvojili smo naslov, prisjetio se Legeny.

Zbog nedostatka uvjeta za treniranje, većina ovih dalmatinskih klubova u međuvremenu se raspala, no zadarska ekipa nije se dala.

- Svi se borimo za teren. Osim nas ostao je HK Split koji je nedavno dobio teren u industrijskoj zoni. Mi smo bili na Mornarici, "Đilu", u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje, na Boriku, dok nismo stupili u kontakt s Višnjikom koji nam je izašao ususret. Preko njih uspjeli smo ostvariti projekt rolališta i danas, na atraktivnoj lokaciji, imamo možda najbolji inline teren u cijeloj Hrvatskoj. Tko još osim nas igra hokej na moru?!, poručio je predsjednik "Bure".

No svojim najvećim uspjehom smatraju učlanjivanje djece u klub.

- Prve godine kad je led stigao na Višnjik podijelili smo na tisuće letaka po školama, no nitko nam se nije pridružio. Pukim slučajem prije dva mjeseca, dok smo igrali, s ograde rolališta promatrala nas je skupina od 5-6 djece. Pitali su nas mogu li se i oni okušati. Kada smo ih prvi put vidjeli kako guštaju u igri, oči su nam se caklile od sreće. Strastveno se, kao i mi, bore za tu gumenu pločicu. Rekli smo im da ne troše novce na opremu prva dva, tri tjedna jer ne znamo hoće li ostati. Ostali su. To je revolucija za nas, istaknuo je Legeny.

Veselju koje kod njih izaziva borba za pakom u posljednje vrijeme u Zimskom parku na Višnjiku svjedoči sve više druge djece pa je broj malih članova Bure ubrzo postao dvoznamenkasti.

- Od jučer do danas dobili smo dvoje novih članova. Nadamo se da će ih biti i još, a posebno nam je drago što su nam se pridružile i tri djevojčice, govori nam Legeny dok djeca nestrpljivo uzimaju palice i obuvaju klizaljke koje će, nakon zatvaranja Zimskog parka, zamijeniti koturaljkama.

Njihovim roditeljima poručuje kako nema potrebe za strahom od ozljeda.

- Ozljede nisu česte jer i na ledu i na rolalištu igramo po inline pravilima, odnosno beskontaktno pa nema povlačenja i podmetanja palice i body checkinga kao u pravom hokeju na ledu. Kod nas nema onih prizora zabijanja u pleksiglas i nismo takvi da ćemo ostati bez zubi, smije se predsjednik kluba čiji su mladi članovi nedavno u Karlovcu osvojili svoj prvi pokal.

Oni koji žele postati dio ove lijepe sportske priče, mogu im se javiti preko Facebooka, maila [email protected] ili na kontakt broj 098 165 7659.