U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u subotu 13. studenoga 2021. održat će se peta tradicionalna atletska utrka pod nazivom "Dani sjećanja od Škabrnje do Vukovara". Organizatori natjecanja su Hrvatski atletski klub Sv. Ante Poličnik i Atletski savez Zadarske županije.

Glavna utrka u dužini od 5 kilometara starta u 11 sati kod spomenika dr. Franje Tuđmanu u Škabrnji gdje će biti i cilj. Prethodit će joj dječje utrke predškolaca i učenika osnovnih škola koje započinju sat vremena ranije. Startnina se ne plaća, po običaji prikupljaju se dobrovoljni prilozi u humanitarne svrhe, ovaj puta za potrebe Pučke kuhinje u Zadru.

Tri prvoplasirana atletičara u muškoj i ženskoj konkurenciji utrke na 5 kilometara bit će nagrađeni peharima, a svi sudionici medaljama kao znakom sjećanja na ovaj događaj. Medalje i majice suveniri su koje će iz Škabrnje sa sobom ponijeti svi mali atletičari.

Uvod u natjecanje je mimohod sudionika utrke do Spomen obilježja masovne grobnice gdje će uz paljenje svijeća biti održano i prigodno edukativno predavanje o stradanjima civila i branitelja Škabrnje 1991. godine.

- Preko atletskih utrka želimo poručiti mladima da život nije stao usprkos velikim stradanjima i patnjama u Domovinskom ratu. Idemo dalje naprijed ubrzanim koracima sjećajući se svih onih koji su položili živote za našu slobodnu i neovisnu nam Hrvatsku, poručio je direktor utrke, brigadni general Mladen Mikolčević.

- Škabrnja dočekuje sve sportaše, djecu i roditelje otvorena srca uz želje da se u Škabrnji provedu ponosno i dostojanstveno, a odličja neka ponesu najbolji, poručio je načelnik općine Škabrnja Ivan Škara.

- Sretni smo što smo uspjeli doći do pete jubilarne utrke koja simbolizira hrvatski duh, ustrajnost i ponos za cijelu Hrvatsku. U to ime poklanjamo se svim žrtvama, palimo svijeće i polažemo cvijeće kako budući naraštaji nikad ne bi zaboravili strahote rata, rekao je Slobodan Miolović, predsjednik Atletskog saveza Zadarske županije.