Na prvoj službenoj regati i Otvorenom prvenstvu Hrvatske klase „moth", zadarski jedriličar Šime Fantela postao je državni prvak.

U ukupnom poretku prvi je Poljak Robert Graczyk, dok je Fantela iz JK sv. Krševana bio drugi. Nažalost, samo su održana tri jedrenja u tri dana regate s koje je izostao vjetar. A danima prije toga, dok se Fantela u Splitu priprema za natjecanje, puhalo je u Kaštelanskom zaljevu. Takvo regatno polje, prema Šiminim riječima, pogodno je zato što nema vala koji u kombinaciji s vjetrom nije baš dobitna formula za ovaj leteći jednosjed.

Šimu je u drugom jedrenju doslovno katapultiralo u jednoj „viradi" tako da je s tim zaostatkom malog plivanja u moru, na cilj stigao treći. U prvom jedrenju je bio drugi, a u trećem pobijedio. Što bi tek bilo da je bilo više jedrenja? Šime Fantela zadovoljan je svojim debitantskim nastupom. Nada se da će JK Split izboriti organizaciju Europskog prvenstva motha i uz više vjetra pokazati dokle je stigao u savladavanju nove jedriličarske tehnologije.

-To je kao da balansiraš u hodu po žici. Smisao je ostati u zraku jer u protivnom s 20 čvorova brzine padneš na nulu, opisuje Šime novu vrstu adrenalinskog jedrenja koje su na njegovom treningu uz Marjan, oslikali na www.regate.com.hr.

Model te male jedrilice, izgledom hidroavion, star je stotinu godinu. U današnjoj suvremenoj izvedbi, moth što je u engleskom jeziku doslovno znači moljac, raširio se po jedriličarskom svijetu, ali još nije standardiziran da bi postao olimpijska klasa. Stigao je i na hrvatski Jadran kao jedrilica koja drži korak s tehnologijom jedrenja u zraku, što omogućavaju foilovi. A sva ta krila vode prema America s cupu - vrhuncu jedriličarskog prestiža, natjecanja koje se također jedri na foilovima.

Moth je u Hrvatsku prvi donio prije dvije godine Luka Dogan iz JK Split. Braća Šime i Mihovil Fantela lani su nabavili tu jedrilicu s hidrokrilima jer su, kako kaže zlatni olimpijac, htjeli biti u trendu sa svjetskim jedrenjem. Moth im je bio izazov.

- Jedriličari našeg kalibra moraju to imati u svom arsenalu jedriličarskih klase. Jedrenje u mothu puno nam znači za razvijanje još boljeg osjeća u našoj olimpijskoj klasi 49-er. Kao i za još upoznavanje novih tehnoloških znanja potrebnih za razvijanja brzine jedrenja, kazao je Šime Fantela koji je u mothu ostvario još jednu svoju želju u bogatoj jedriličarskoj karijeri.

Izdizanjem iznad mora, Šime se uspješno okušao u letećem jedrenju prema kojem se pomiču granice tog sport.