Zadarski zlatni olimpijac i najbolji hrvatski jedriličar Šime Fantela preselio se s jedrenjem u Split. Prošlog vikenda Fantela je sudjelovao na novoj regati monotip klasa „MELGES 24" , a već idućeg vikenda okušat će se u letećem jednosjedu „moth", da bi za dva tjedna predvodio zadarsku posadu na Državnom prvenstvu nove klase krstaša melges.

Šime je oduševljen kao i mnogi vrsni jedriličari tom One design klasom i premda nije bilo vjetra prošlog vikenda na regatnom polju Splita, Tutta Forza je bila druga. Prva je ostala vodeća posada Pranjić na jedrilici čiji je vlasnik Luka Šangulin iz Yc Biograda, a s njim su u posadi Tomislav Bašić, Duje Fržop, Tonko Rameša te Noa Šangulin. Četvero članova JK Uskoka kupnjom te jedrilice koju su imenovali Tutta Forza (svi su uglavnom kupili polovne brodove američkog proizvođača) uključila su se u seriju od pet regata Melges 24.

Regata u Splitu bila im je prva regata uoči Državnog prvenstva. Posadom je kormilario Šime Fantela uz brata Mihovila te Jakova Šokotu i Antonia Arapovića. Zadarski jedriličari bili su dominantni na uvijek konkurentskom splitskom regatnom polju.

- Na ovoj regati jedrilo je sedam olimpijaca, nikada se to do sad nije dogodilo. Bio je pravi gušt jer svi smo imali iste brodove, iste uvjete, ističe Šime Fantela. Za Državno prvenstvo najavljena su još dvojica Tonči Stipanović i Ivan Kljaković Gašpić.

Dvije od tri cure na regati bile su jedriličarke koje jedre za zadarske klubove. Enia Ninčević ovaj put na obiteljskoj jedrilici s ocem Srđanom i bratom Noom, dok je Anđela De Micheli Vitturi u splitskoj posadi na ovoj regati bila treća. Osvrt na taj jedriličarski događaj objavljena je na www.regate.com.hr kao glavnom mediju hrvatskog jedrenja koje na žalost nema odgovarajući tretman kao nacionalni sport.

Šime se priprema za novi jedriličarski izazov još jedne klase koja modernizira jedrenje i pomiče granice uglavnom u tehnologiji. Moth je dizajniran za hidroplaniranje na fojlovima. Vještina jedrenja uvijek ostaje ista, mijenja se brzina.

Dokazao je to trofejni Šime Fantela u svim klasama u kojima je jedrio, a njih nije mali broj kao ni medalja koje je osvojio sam, s Igorom Mareniće, s bratom Mihom ili s hrvatskom reprezentacijom s kojom je osvojio prvu pobjedu na također novom SSL Gold Cupu.

„Nemate zašto biti razočarani. Vi ste zlato, medalje su okviri.." jedan je od komentara kojeg su braća Fantela dobili nakon 8. mjesta na Olimpijskim igrama od Krste Matulića iz Pašmana, a on je dokazao kako doći do zlatnih medalja za svoje prirodne proizvode.