Kuglač Zadra Csongor Barany oborio je u Poljskoj svjetski rekord sa 738 oborenih čunjeva! Mađarski kuglač koji se skrasio u Zadru uspio je na Svjetskom ekipnom prvenstvu u kuglanju za žene i muškarce, koje se održava u poljskom gradu Tarnowo Podgorne, nešto što u povijesti klub do sada nikome nije uspjelo. A nije da tu nije bilo velikih igrača, koji su dominirali hrvatskim, pa i europskim kuglanama.

Kuglački klub Zadar zbog problema s financijama prije nekoliko godina "iskliznuo" je u niži rang natjecanja. Vraćanja kluba na stare staze slave prihvatili su se predsjednik dr. Neven Birkić i dopredsjednik Josip Kartelo, a rezultat je vidljiv ove godine. Osim svjetskim rekorderom, Zadar se može pohvaliti izvrsnim rezultatima u domaćem prvenstvu, u kojemu nakon četiri kola dijeli prvo mjesto sa Zaprešićem.

- Naša ambicija je osvojiti jedno od prva tri mjesta, iako dosadašnje utakmice pokazuju da možemo konkurirati i za prvo. U prošlom kolu u Zadru smo dobili prošlogodišnjeg prvaka, Mertojak iz Splita, pa smo na vrhu sa stvarno odličnim Zaprešićem, kaže nam Kartelo.

Osim Baranyja klub je okupio nekoliko poznatih kuglačkih imena. Vratio se jedan od najboljih svjetskih kuglača Boris Benedik, došao je najperspektivniji hrvatski junior Borna Bakran, provjereni veterani Stanko Čota i Luka Ukalović... Ipak, glavna je priča ovaj nevjerojatni Mađar.

- Csongor je peterostruki svjetski prvak, znali smo njegovu vrijednost a i to da nije zadovoljan u Szegedu. Stupili smo u kontakt, Zadar mu se svidio, ima malo dijete i činilo mu se da je ovo pravi grad za njegovu obitelj.  I ovaj rezultat pokazuje da mu je u Zadru dobro, veselimo se ovom rekordu ali i utakmicama koje su tek pred nama, kaže Kartelo.

Dolazak perspektivnog Bakrana bio je splet sretnih okolnosti - u Zemuniku će se školovati za pilota pa je Zadar bio pravi izbor za nastavak njegove karijere.

- Imamo pravi spoj mladosti iskustva i izvrsnu atmosferu u momčadi. Vjerujem da su pred nama velike stvari, zaključuje Kartelo.