Hrvatska reprezentacija plivača sa Down sindromom nastupila je na prvom otvorenom Europskom prvenstvu "Trisome games" koje se odvijalo u Ferrari od 4. do 11. listopada. 

Nakon teške godine sa neurednim treniranjem, sportaši sa Down sindormom su se okupili u osam sportova, rušili su se europski i svjetski rekordi, svirale su se himne najjačih nacija u sportu osoba s Down sindromom. Sportaši su u Italiji nastupali u atletici, judu, futsalu, plivanju, sinkroniziranom plivanju, košarki, tenisu i stolnom tenisu. Nastupilo je 400 sportaša iz 17 država!

Hrvatska reprezentacija je nastupila u plivanju i došla do deset finala, bronce i 13 odličja po kategorijama.

U plivanju je nastupilo 87 plivača/ica iz 15 zemalja: Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Estonija, Španjolska, Francuska, Italija, Rumunjska, Češka, Poljska, Portugal, Turska, engleska i Rusija. U otvorenoj konkurenciji nastupila je i USA. Osim Lucije koja je bila u pratnji trenerice Danijele Kurtin (PK Zadar), za Hrvatsku su nastupili i Marija Pinjuh u pratnji trenera Ivana Perzela (PK Natator), Nikola Kosec i Brunela Hrženjak u pratnji trenerice Višnje Bunic (PK Vidra Varaždin).

Lucija Mijolović iz PK Zadar plivala je u osam disciplina: 50, 100 i 200m prsno, 50m delfin, 50m leđno, 50 i 100m slobodno i 200m mješovito. Lucijina trenerica Danijela Kurtin jako je zadovoljna odrađenim utrkama obzirom da je priprema ove godine za Luciju bila izrazito teška.

Otežavajuća okolnost je bio i datum EP, jer  tijekom kolovoza plivači ne treniraju u zatvorenom bazenu. Ipak, natjecanje je prošlo u pozitivnom ozračju, a rezultati su i bolji od očekivanih.

U finalima Europskog prvenstva Lucija je plivala na 50m slobodno (46.29), 200m mješovito (4:24.12), 50m prsno (55,70), 100m prsno (2,01.61) i 200m prsno (4.30.83). U finalnim utrkama zauzela je dva šesta mjesta (100 i 200m prsno) i tri osma mjesta (50m slobodno, 50 prsno, 200m mješovito) u Europi. U disciplinama 50, 100 i 200m prsno te 200m mješovito osvojila je brončane medalje u "master" kategoriji.

PK Zadar je od 2011. godine je na sceni plivanja osoba sa DS, a Luciji je ovo šest nastup na EP. Iz PK Zadar čestitaju Mariji Pinjuh iz PK Natator na osvojenoj bronci na 100m leđno na njenom četvrtom natjecanju, kao i Nikoli Kosecu i juniorki Bruneli Hrženjak iz Varaždina. Također, zahvaljuju i čestitaju cijelom timu iz Hrvatskog paraplivačkog saveza na uspješnoj provedbi ovog natjecanja, a posebno zahvaljuje sponzorima koji su omogućili Lucijin odlazak na Europsko prvenstvo: Grad Zadar, Zadarska županija, ŠC Višnjik i Supersport.

Nakon kratkog odmora slijede prirpeme za nove nastupe, Luciji želimo puno zdravlja i dobrih priprema jer je u 2022. čeka svjetsko prvenstvo!