Zadranin Josip Karuc, doktor kineziologije i član istraživačkog tima Laboratorija za mjerenje i praćenje tjelesne aktivnosti, izložio je na 36. Svjetskom kongresu sportske medicine u Ateni rezultate posljednjeg istraživanja o tjelesnoj aktivnosti kod odraslih za vrijeme pandemije COVID-19 virusa. Trenutna studija je nastavak prethodnog istraživanja o tjelesnoj aktivnosti tijekom prvog zatvaranja uslijed COVID-19 virusa

Rad pod naslovom: "Decline in Vigorous physical activity in young adults during the second lockdown caused by COVID-19 pandemic: Result of CRO-PALS follow-up study", Josip je objavio u koautorstvu s Antioniom Martinkom, Ivanom Radmanom, Marjetom Mišigoj-Duraković i Marojem Sorićem. Cilj studije je bio usporediti razinu tjelesne aktivnosti, količine sedentarnog ponašanja te kvanitetu sna tijekom prvog i drugog lockdowna uzrokovanim pandemijom COVID-19.

Rezultati istraživanja jasno ukazuju na to da je odrasla populacija u dobi od 21-23 godine znatno smanjila svoju razinu tjelesne aktivnosti za vrijeme trajanja drugog zatvranja uzrokovanim pandemijom COVID-19 virusa. Najveći pad zabilježen je u aktivnostima visokog inteziteta te u aktivnostima umjereno do viskokog inteziteta. Također, nalazi studije upućuju na to da su muškarci bili vulnerabilniji u odnosu na žene tijekom drugog zatvranja, gdje su pokazali manje vrijednosti količine tjelesne aktivnosti za vrijeme drugog lockdowna.

Preliminarni rezultati istraživanja predstavljeni na istoimenoj konferenciji, a cjeloviti rad je trenutno u postupku recenzije u etabliranom časopisu Journal of Sports Sciences.