Hrvatska posada jedriličara, koju je predvodio zadarski zlatni olimpijac Šime Fantela, pobijedila je na SSL Gold Cupu koji se jedrio na jezeru Neuchatel u Švicarskoj.

Bila je to test regata osam izabranih nacija uoči Svjetskog prvenstva jedriličarskih zvijezda planiranog 2022. godine. S obzirom na to da svi jedrili na istim jedrilicama SSL47, do izražaja je došla kvaliteta jedriličarskih vještina.

Šime Fantela je izabran za kapetana koji je izabrao deseteročlanu posadu. Kapetan je izabrao jedriličare iz Splita, Rijeke i Murtera, pa su uz Šimu bili Tonći Stipanović, Mihovil Fantela, Marko Sorić, Pave Pleslić, Stjepan Vitaljić, Darko Hajdinjak, Antonio Arapović, Josip Olujić. Posada se prvi put sastala prošli tjedan na treningu. Šime je bio kapetan i taktičar, a za kormilom srebrni olimpijac Tonči Stipanović, dok je Mihovil Fantela bio trimer glavnog jedra. U posadi je trebao biti i Igor Marenić, ali nažalost zbog obiteljskih prilika ipak nije mogao sudjelovati u ovom jedriličarskom spektaklu.

Hrvatski jedriličari su ušli u četvrtfinale kao vodeći u skupini. Švicarci su na kraju morali priznati da su ih Hrvati nadjedrili i odnijeli pobjedu prvog Gold Cupa.

- Bio je ovo sjajan tjedan za hrvatsko jedrenje. Jedrili smo protiv jakih reprezentacija poput Brazila s Robertom Scheidtom, Argentine sa Santiagom Langeom i Švicaraca koji su jaki u dvobojskom jedrenju. Osvojili smo zlato, odradili puno regata u kojima smo naučili puno stvari. Zadovoljni dolazimo kući, izjsvio je Fantela nakon pobjedničkog pohoda u novom formatu jedriličarskog natjecanja.

 

Ovo je sastav prve hrvatske jedriličarske reprezentacije u kojoj je Marenića zamijenio Stjepan Vitaljić, koji je nekad bio zdarski jedriličar u  matche race posadi Tomislava Bašića :

 

Šime Fantela - kapetan i taktičar

Tonči Stipanović - kormilar

Mihovil Fantela - trimer glavnog jedra

Stjepan Vitaljić - trimer prednjih jedara

Igor Marenić - trimer prednjih jedara

Josip Olujić - grinder

Antonio Arapović - pomoćni trimer

Filip Jurišić - floater

Darko Hajdinjak - floater

Pave Pleslić - pit

Marko Sorić - bowman