Hrvatski odbojkaški savez u velebnom Ljubljanskom dvorcu u Starom gradu primio je priznanje za sjajnu organizaciju EuroVolley 2021.

Gala večeri u Ljubljani prisustvovao je i stručni tajnik HOS-a Frane Žanić. 

- Drago nam je da primijećen i nagrađen veliki trud svih ljudi koji su sudjelovali u organizaciji i koji su doprinijeli da ovaj EuroVolley uspije. Veliki obol tome dali su i grad Zadar, Republika Hrvatska i Hrvatski odbojkaški savez. Uz zajedničku pomoć svih sudionika Hrvatska se još bolje pozicionirala na europskoj odbojkaškoj mapi, izjavio je nakon dodjele ove nagrade.

Uz Hrvatsku kao suorganizatori, priznanje su primili i savezi Bugarske, Rumunjske i Srbije. Nakon uistinu revolucionarnog koncepta uvedenog na prošlom europskom prvenstvu 2019. godine, s osam zemalja organizatora, po četiri za muškarce i žene, na ovom se EP-u pokazalo koliko je to bila sjajna ideja. U muškoj su pak konkurenciji nagrađeni kao organizatori nacionalni savezi Poljske, Češke, Estonije i Finske. Na svečanosti je i posebno istaknut rekord svih vremena u ženskoj odbojci što se gledatelja tiče, kada je finalnu utakmicu između Srbije i Italije u Beogradu s tribina pratilo nevjerojatnih 20.565 navijača.

- Europski timovi osvojili su šest od 12 medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, a nedugo nakon Igara u Japanu imali smo 40-ak dana neprekidnog natjecanja na visokoj razini u čak devet zemalja i 12 gradova na ovogodišnjem EuroBeachVolleyu i EuroVolleyu. Unatoč ovogodišnjem ogromnom uspjehu, moramo i dalje nastaviti vrijedno raditi kao jedan tim kako bismo promijenili percepciju našeg sporta i dodatno podigli njegovu razinu u svim kategorijama, izjavio je predsjednik CEV-a Aleksandar Boričić.

Na odbojkaškoj gala svečanosti Europske federacije CEV odrađen je i ždrijeb ovogodišnje Lige prvaka. Ova 2021. godina, iznimno zahtjevna zbog svjetske pandemije Covida 19, na kraju je cijelu odbojkašku obitelj, sportaše, trenere, nacionalne saveze, klubove i dužnosnike, učinila ponosnom zbog do sada neviđenih uspjeha.

Na svečanosti dodijeljene su i pojedinačne nagrade. Najbolji igrač u ovoj godini je Francuz Earvin Ngapeth, a najbolja igračica je Talijanka Paola Egonu, koju u klubu Conegliano, gdje igra i naša reprezentativka Božana Butigan, trenira hrvatski izbornik Daniele Santarelli. Najbolji trener odbojkaša je Francuz Laurent Tillie, a odbojkašica Srbin Zoran Terzić. Najbolji odbojkaši na pijesku su Norvežani Anderas Mol i Christian Sorum, a odbojkašice Joana Heindrich i Anouk Verge-Depre. Najbolji trener pjeskaša je Norvežanin Kare Mol, a nagradu za životno djelo dobio bivši igrač, trener i sudac, Grk Thanassis Beligratis.